DOLAR 34,1563 0.17%
EURO 38,0131 -0.22%
ALTIN 2.879,940,19
BITCOIN 21671171.34367%
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:25

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Siirt’teki "ışık hadisesi" bulut engeline takıldı
3 okunma

Siirt’teki "ışık hadisesi" bulut engeline takıldı

ABONE OL
Eylül 23, 2024 09:48
Siirt’teki "ışık hadisesi" bulut engeline takıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Siirt’in Tillo ilçesinde, 260 yıl önce İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından inşa edilen ışık düzeneği, güneşin ilk ışınlarının hocası İsmail Fakirullah Hazretleri’nin başucunu aydınlatmasıyla bilinir. Ancak bu yıl, yağışlı hava nedeniyle bu eşsiz hadise izlenemedi.

Valilik himayesinde düzenlenen programa, Siirt’in yanı sıra farklı illerden vatandaşlar katıldı. Sabah namazının ardından ilçe meydanında düzenlenen programda ilahi dinletileri sunuldu. Daha sonra, belediye hizmet binasındaki dev ekrandan güneşin doğmasını bekleyenler, cep telefonlarıyla o anları kaydetmek için hazırdı.

Vali Kemal Kızılkaya, konuşmasında bu tür etkinliklerin geleceğe dair umutları yeşerttiğini söyledi. Tillo’nun eşsiz doğa ve bilim mirasını yaşatmak için toplandıklarını belirten Kızılkaya, “Bu kadim topraklar, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, bilim insanları ve alimlerin çalışmalarına tanıklık etmiştir. Tillo ‘güneş hadisesi’, bilimin ve inancın birbirini nasıl tamamlayabildiğini, insan zekasının neler başarabileceğini ve mirasımıza sahip çıkmanın önemini bir kez daha hatırlatmaktadır.” dedi.

Kızılkaya, hadisenin yalnızca bir doğa olayı olmadığını, aynı zamanda geçmişten bugüne uzanan bilimsel başarının, kültürel mirasın ve manevi değerin simgesi olduğunu ifade etti.

Saat 06.17 sularında gerçekleşmesi ve 5 dakika sürmesi beklenen hadise, hava muhalefeti nedeniyle gerçekleşmedi. Vatandaşlara dev ekrandan hadisenin oluşumunu yansıtan eski görüntüler izletildi.

Programa, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, Tillo Kaymakamı Mehmet Ali Semiz, Tillo Belediye Başkanı İdham Aydın, İl Emniyet Müdürü Necmettin Öztürk, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Özmen, İl Müftüsü Şakir Pinal da katıldı.

Işık hadisesi, İsmail Fakirullah Hazretleri’nin 1734’te vefatının ardından çok üzülen İbrahim Hakkı Hazretleri tarafından, “Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim?” diyerek arayışa girip oluşturuldu. Hocası için yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo’nun yaklaşık 3 kilometre uzağında tepe üzerinde taş duvar yaptı. Her yıl ekinokslarda doğan güneşin, duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen ilk ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri’nin kabrinin başucuna doğuyor.

1960’lı yıllarda yapılan restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 2011’de değişik üniversitelerden bilim insanlarının yaptıkları çalışmayla yeni bir pencere açılarak olayın tekrar izlenmesi sağlanmıştı.

İsmail Fakirullah Yerel Haberler Kültür Sanat Etkinlikler Hadise Kültür Güncel Yaşam siirt Güneş Tillo

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.