Siirt battaniyesi, 350 yıllık geçmişiyle Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret alan, Siirt tiftiğine özgü bir teknikle dokunan bir geleneksel el sanatıdır. Bu özel battaniyeye, şimdi de Leonardo da Vinci’nin ünlü eseri Mona Lisa portresi işlendi.
2003 yılında tescillenen Siirt battaniyesi, Siirt tiftiğinden üretiliyor ve 350 yıldır aynı teknikle dokunuyor. Siirt Üniversitesi’nin bünyesinde yer alan Siirt ve Yöresi El Sanatları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde uzman eller tarafından üretilen battaniyeler, modern teknolojiye rağmen geleneksel yöntemlerle dokunarak hazırlanıyor. Merkezde ayrıca tiftikle ilgili araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütülerek bu değerli geleneğin gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor. Bir zamanlar üzerine yazı yazılamazken, günümüzde Siirt battaniyeleri üzerine portreler ve manzara resimleri işlenebiliyor. Daha önce Osman Hamdi Bey’in Kaplumbağa Terbiyecisi ve Fatih Sultan Mehmet’in portresini taşıyan battaniyeye, şimdi de Leonardo da Vinci’nin Mona Lisa portresi işlendi.
‘GRAFİK TASARIM KURALLARINA UYGUN PANOLAR YARATABİLİYORUZ’
Merkezin Öğretim Görevlisi Muhammed Keskin, Siirt tiftiğine özgü dokuma tekniğiyle çalıştıklarını vurgulayarak, “Yaklaşık 350 yıllık bir geçmişe sahip olan geleneksel Türk el sanatlarından biri olan Siirt battaniyesi, coğrafi işaret ve tescil belgesine sahip ve TSE standartlarını karşılayan bir üründür. Üniversitemizde kurduğumuz araştırma merkezi sayesinde, bu geleneksel ürünü modern ve çağdaş bir çizgiye taşıyarak, klasik dokuma yöntemlerini, motiflerini ve tekniklerini yenileyerek geliştirdik. Eskiden yazı yazılamazken, bugün portre ve manzara resimleri dokuyabiliyoruz. Grafik tasarım kurallarına uygun panolar bile yaratabiliyoruz. Mona Lisa tablosu, Özgür Harman’ın çalışmasıyla hem tüylendirilmiş hem de tüylendirilmemiş haliyle tezgahta dokundu” diye konuştu.
‘İLLÜZYONİST TARZ VE PSİKOLOJİK BİR YAKLAŞIMLA DOKUNDU’
Muhammed Keskin, “El sanatlarını daha çağdaş, modern ve dikkat çekici bir şekilde gelecek nesillere aktarmak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu değerli gelenekleri, ilerleyen kuşaklara aktarmak için elimizden gelenin en iyisini yaparak, sanata ve sanatın yok olmasına engel olmak için çaba gösteriyoruz. Mona Lisa tablosu, illüzyonist tarz ve psikolojik bir yaklaşımla Siirt battaniyesine dokundu. Ustamızın dokumuş olduğu tablo, klasik, alışılagelmiş, reel Mona Lisa tablosunu, illüzyonist bir tarzla, psikolojik bir yaklaşımla stilize ederek, battaniye üzerindeki duruşunu göstermek istedik. Aslında Siirt Battaniyesi ve tiftiğiyle neler yapılabileceğini göstermek istedik” diye konuştu.
Haber-Kamera: Akif ÖZALP/SİİRT,
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önceGÜNDEM
14 saat önce