DOLAR 34,2441 0.14%
EURO 37,0553 0.81%
ALTIN 2.941,990,58
BITCOIN 25678670.99699%
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

18:00

AKŞAMA KALAN SÜRE

Sigara İçmenin Pnömotoraks Üzerindeki Ciddi Etkileri
4 okunma

Sigara İçmenin Pnömotoraks Üzerindeki Ciddi Etkileri

ABONE OL
Kasım 7, 2024 10:48
Sigara İçmenin Pnömotoraks Üzerindeki Ciddi Etkileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Yiğit Yılmaz, pnömotoraksın, özellikle sigara kullanan kişilerde ciddi bir risk faktörü olduğunu vurguladı. “Akciğer sönmesi” olarak bilinen bu durumun sigara kullanımından kaynaklanan akciğer hasarı nedeniyle 20 kat daha yüksek bir risk taşıdığını belirtti.

Güven Hastanesi Göğüs Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Yiğit Yılmaz, pnömotoraksın belirtileri, riskleri ve tedavisi hakkında bilgiler paylaştı. Akciğer zarları arasında hava birikmesi sonucu akciğerin çökmesine yol açan pnömotoraksın ani ve şiddetli nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini açıkladı. “Sigara, akciğer yapısını bozarak özellikle genç, uzun boylu ve zayıf bireylerde pnömotoraks riskini artırır. Aniden ortaya çıkan nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile kendini gösteren bu durum, çoğu zaman önemsiz bir solunum sıkıntısı olarak düşünülür. Ancak pnömotoraks hayati tehlike taşır ve bu belirtileri yaşayan kişilerin hemen bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Nefes almanın zorlaştığı durumlarda durum hızla kötüleşebilir, bu nedenle erken müdahale hayati önem taşır,” diye belirtti.

‘SİGARA RİSKİ 20 KAT ARTIRIYOR’

Yılmaz, pnömotoraks riskini sigara içenlerde 20 kat artırmasının tesadüfi olmadığını ve bunun sigaranın akciğerde neden olduğu kalıcı hasarla doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı. “Sigara kullanımı, akciğer dokusunu zayıflatarak pnömotoraks oluşumuna zemin hazırlar. Ayrıca, sigara içenlerde pnömotoraksın tekrar etme riski de çok yüksektir. Pnömotoraks tedavisi, vakaya göre değişkenlik gösterir. Küçük çaplı pnömotorakslarda oksijen tedavisi ve gözlem yeterli olabilirken, daha ileri vakalarda göğüs tüpü yerleştirilmesi veya cerrahi müdahale gerekebilir. Ancak tedavi sonrasında bile pnömotoraksın tekrar etme riski yüksek olduğundan, hastalar düzenli kontrollerini aksatmamalıdır,” dedi.

Yılmaz, sigara içenlerin pnömotoraks gibi ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşma olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekerek, bu konuda toplumda farkındalık oluşturmanın önemini vurguladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık Eğitim Sağlık”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP