DOLAR 34,0133 -0.15%
EURO 38,0622 0.38%
ALTIN 2.827,850,91
BITCOIN 21270833.99918%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:30

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Sıcak Havalarda Sıvı Tüketimi Önemli
10 okunma

Sıcak Havalarda Sıvı Tüketimi Önemli

ABONE OL
Ağustos 10, 2024 10:45
Sıcak Havalarda Sıvı Tüketimi Önemli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bursa Şehir Hastanesi İç Hastalıkları ve Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Olgun Deniz, artan sıcaklıkların yaşlı bireyler ve kronik hastalığı olanlar için ciddi sağlık riskleri taşıdığını belirtti.

Doç. Dr. Deniz, sıcak havalarda vücuttan aşırı sıvı kaybının yaşanabileceğini ve bu durumun özellikle hassas gruplar için ölümcül sonuçlara yol açabileceğini vurguladı.

Sıcak havalarda yaşlı bireylerin ve kronik hastalığı olanların günde en az 2,5 litre su tüketmelerini öneren Doç. Dr. Deniz, susama hissi olsa da olmasa da yeterli sıvı alımının hayati önem taşıdığını ifade etti.

Doç. Dr. Deniz, sıcak havalarda dışarı çıkarken güneş ışınlarının en dik açıyla geldiği öğle saatlerinden kaçınılması gerektiğini ve bu saatlerde denize girilmemesi gerektiğini söyledi.

Doç. Dr. Deniz, açık renkli, hafif ve geniş kıyafetler giymenin, hava delikleri olan kalın kenarlı şapkalar takmanın, güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanmanın, yoğun fiziksel aktiviteleri sabah ve akşam saatlerine kaydırmanın, ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmanın önemine dikkat çekti.

Doç. Dr. Deniz, sıvı tüketimine dair şu tavsiyelerde bulundu: “Çay, kahve ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu tercih edilmelidir. Alkol, kafein ve fazla miktarda şeker içeren içecekler vücuttan fazla sıvı atımına yol açabileceği için uzak durulmalıdır. Çok soğuk ve buzlu içecekler de mide rahatsızlıklarına neden olabileceği için tercih edilmemelidir.”

Doç. Dr. Deniz, sıcak havalarda en sık görülen sağlık sorunlarından biri olan sıcak çarpmasının yüksek ateş, halsizlik, bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, nabız hızında yükselme gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini söyledi.

Bu belirtilerden herhangi birini yaşayanların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Deniz, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve açık tenlilerin sıcak çarpmasından daha fazla etkilendiğini ve sıcak çarpmasının komaya kadar gidebilen nörolojik bozukluklara neden olabileceğini belirtti.

Doç. Dr. Deniz, risk altındaki yetişkinlerin ve yaşlıların günde en az 2 kez sıcak çarpması açısından yakın gözlem altında olması gerektiğini ifade etti.

Geriatri bursa Hava Durumu Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.