DOLAR 33,9994 -0.19%
EURO 38,0675 0.4%
ALTIN 2.830,010,98
BITCOIN 21616084.39551%
İstanbul
21°

AZ BULUTLU

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

SGK borcuna tepki gösteren Yavaş’a AK Parti’den yalanlama: Yapılandırmaya başvurup ilk taksitini bile ödemedi
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • 3.Sayfa
  • SGK borcuna tepki gösteren Yavaş’a AK Parti’den yalanlama: Yapılandırmaya başvurup ilk taksitini bile ödemedi
16 okunma

SGK borcuna tepki gösteren Yavaş’a AK Parti’den yalanlama: Yapılandırmaya başvurup ilk taksitini bile ödemedi

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 13:56
SGK borcuna tepki gösteren Yavaş’a AK Parti’den yalanlama: Yapılandırmaya başvurup ilk taksitini bile ödemedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) “Türkiye’nin en borçlu belediyesi” olarak açıklanması üzerine, Başkan Mansur Yavaş’ın belediyenin borçları ve hizmet fiyatlarına ilişkin açıklamalarının gerçeklerle örtüşmediği gerekçesiyle AK Parti İl Başkanlığı bir basın toplantısı düzenledi.

“YAPILANDIRMADAN FAYDALANILDI AMA İLK TAKSİT ÖDENMEDİ”

AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Yalçın, Yavaş’ın 5 yıllık süreçte belediye meclisinden 32 milyar TL borçlanma yetkisi alıp 20 milyar TL değerinde taşınmaz sattığını belirtti. Yalçın ayrıca, SGK borcu için yapılandırma talebinde bulunan Yavaş’ın 2023 yılında yapılandırmadan yararlanmış ancak ilk taksiti bile ödemediği için dosyanın iptal edildiğini ifade etti.

Yalçın, “ABB’nin iflasa doğru sürüklenmesinin Bakanlık tarafından tescillenmesi sonrası, Mansur Yavaş kamuoyu önünde hesap vermek zorunda kaldı. Bu zor durum karşısında yanlış ve yanıltıcı bilgilerle kamuoyu manipülasyonu yapmaya çalıştı” dedi.

SGK borcuna tepki gösteren Yavaş'a AK Parti'den yalanlama: Yapılandırmaya başvurup ilk taksitini bile ödemedi

“SGK BORCU ÖDENMEDİ, EK KAYNAK YETKİSİ ALINDI”

Yalçın, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2019-2024 yılları arasında toplamda 31.971.041.709,73 TL borçlanma yetkisi verdiğini ve buna rağmen Yavaş’ın 5 yıl boyunca engellenme iddialarıyla kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini savundu. “5 yılda 32 milyar TL borçlanma yetkisi ve 20 milyar TL değerinde gayrimenkul satış yetkisi aldığınız halde ‘engellendik, çalıştırılmadık’ gibi iddialarla kamuoyunu yanıltmaya utanmıyor musunuz?” sözleriyle eleştirilerini dile getirdi.

SGK borcuna tepki gösteren Yavaş'a AK Parti'den yalanlama: Yapılandırmaya başvurup ilk taksitini bile ödemedi

“YAPILANDIRMA İSTENDİ, İLK TAKSİT ÖDENMEDİ”

Yalçın, “12 Mart 2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Bazı alacaklıların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun ile yapılandırma talebinde bulunarak yapılandırmadan yararlandınız. Ancak ilk taksit ödenmediği için yapılandırma dosyaları iptal oldu ve belediye şirketleri bu haktan yararlanamadı. Bu yaklaşım kamu zararına da neden olmuştur.” şeklinde konuştu.

AK Partili Nihat Yalçın’ın açıklamalarından öne çıkan diğer noktalar şunlardır:

Yavaş’ın ulaşım fiyatlarına ilişkin açıklamalarına da değinen Yalçın, “Bizden önce EGO bilet fiyatı 1 dolar iken şimdi 0.45 dolar yani 15 TL olduğunu söyledi. Ancak Yavaş göreve geldiğinde EGO bileti 2.5 TL idi. O dönemin dolar kurunu düşündüğümüzde EGO bileti 0.40 dolardı. Son yapılan %40 zam ardından bilet fiyatı 21 TL oldu. Dolar bazında ise 0.64 dolar. Hangi verilere göre hesap yaptığınızı bilmiyorum, ancak ulaşımı ucuzlatma vaadiyle geldiniz, gerçekler ortada. Ankara Türkiye’nin en pahalı 3. ulaşımına sahip. Tüm bu gerçekler ortada iken yalan bilgilerle kamuoyunu yanıltmaya utanmıyor musunuz?” dedi.

SGK borcuna tepki gösteren Yavaş'a AK Parti'den yalanlama: Yapılandırmaya başvurup ilk taksitini bile ödemedi

“ANKARA’DA ÜLKENİN EN PAHALI SU TARİFESİ UYGULANMAKTA”

Yavaş’ın, “Bizden önce suyun metreküpünü 1.6 dolardan satıyorlardı, şimdi biz 0.73 dolardan satıyoruz” iddiasına da değinen Yalçın, “Yavaş’ın göreve geldiği 8 Nisan 2019 tarihinde suyun metreküp fiyatı 5 TL idi. O tarihteki dolar kurunu düşündüğümüzde suyun m3 satış fiyatı 0.79 dolardı. Aski’nin resmi sitesinde yayınlanan en düşük fiyat tarifesinde bile Yavaş’ın belirttiği gibi 24 liraya bir tarife bulunmamaktadır.”

Temmuz 2024 Aski tarifesi:

0-15 m3 arası 25,08 TL / 0,76 $

16-30 m3 arası 35,13 TL / 1,08 $

30 m3 üzeri 45,42 TL / 1,37 $

Bu verilere göre ortalama su satış fiyatı 35 TL yani güncel dolar kuruyla 1.08 dolardır. Göreve geldiğinizde Türkiye’nin en ucuz suyunu kullanan Ankara’da bugün Ülkenin en pahalı su tarifelerinden bir tanesi uygulanmaktadır.” dedi.

‘ABB İFLASA DOĞRU SÜRÜKLENMEKTEDİR’

Yalçın, “Tüm bu yalanların ardından, açık ve net bir gerçek var. Yavaş göreve geldiğinde 225 milyon TL olan Ankara Büyükşehir Belediyesi sigorta prim borcu 25.5 kat artışla 5.7 milyar lira olmuştur. ABB basiretsiz, beceriksiz, liyakatsiz kadrolarla iflasa doğru sürüklenmektedir.”

Kaynak: Haberler.com / Politika

Ankara Büyükşehir Belediyesi Sosyal Güvenlik Kurumu Vedat Işıkhan Mansur Yavaş AK Parti Ankara Politika Ekonomi Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP