Şentürk İyidoğan, Sivas’ta bağlama ustası ve halk ozanı olarak tanınıyor. 55 yaşında olan İyidoğan, el yapımı bağlamalarıyla dünyanın dört bir yanına ulaşmayı başarmış. Çocukluğunda yıldırım çarpması sonucu dil tutukluğu yaşaması, müzikle tanışmasına vesile olmuş. Ailesinin çabalarıyla saz çalmaya başlayan İyidoğan, daha sonra saz yapımına da ilgi duymuş ve bu alanda kendini geliştirmiş.
İyidoğan, bağlama yapmaya komşusu Hıdır’dan öğrendiğini belirtiyor. “Hıdır amca”nın saz yapımına olan ilgisi ve İyidoğan’a verdiği talimatlar, onun bu sanatla yoğrulmasına yol açmış. Küçük yaşta köyde amatör olarak saz yapmaya başlayan İyidoğan, 1993 yılında Sivas’ta bir atölyeye ortak olmuş ve böylece mesleğini profesyonel olarak icra etmeye başlamış. Yıllarca süren çalışmalarının ürünü olarak, 11 binden fazla bağlama yapmış.
Şentürk İyidoğan, bağlama yapımını bir tutku olarak görüyor ve bu mesleğe olan sevgisinin ömrü yettiği sürece devam edeceğini söylüyor. Dil tutukluğunu atlatmasında sazın ve müziğin büyük rol oynadığını vurguluyor. Halk ozanı olarak da bilinen İyidoğan, bağlamalarını Türkiye’nin her yerine ve dünyanın birçok ülkesine gönderiyor.
İyidoğan, saz yapımı konusunda oldukça titiz olduğunu ve her sazı müşterinin ihtiyaçlarına göre özel olarak ürettiğini söylüyor. Sazlarında yapıştırıcı kullanmaması da onu diğer ustalardan farklı kılıyor. Ürettiği sazların ses kalitesi ve dayanıklılığıyla biliniyor.
Sivas’ta bir atölye kurmuş olan İyidoğan, bağlama yapımına ve müzikle olan bağına büyük bir özveriyle devam ediyor.
Haber-Kamera: Eraydın AYTEKİN- Hüsnü Ümit AVCI/SİVAS,
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Yerel Haberler Kültür Sanat Türkiye Bağlama Güncel Kültür Sanat Müzik Yaşam Dünya Çocuk Sivas”
GENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGÜNDEM
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önceGENEL
13 saat önce