UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Selimiye Camisi’nde, Türk-İslam mimarisinin eşsiz eserlerinden birinde restorasyon çalışmaları hızla ilerliyor. Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, restorasyonun önemli aşamalarını tamamlandığını belirterek, minarelerin, kapı ve pencerelerin onarımlarının tamamlandığını duyurdu. Saraç, “Çalışmalarımızın yaklaşık yüzde 70’i tamamlandı diyebilirim. Şu anda daha ince işçilik gerektiren, zaman alan ve dikkat isteyen kalem işi ve süsleme çalışmalarına başladık” dedi.
Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” dediği ve yıllık 1 milyonu aşan ziyaretçi sayısıyla Edirne’nin en önemli simgelerinden biri olan Selimiye Camisi’nde restorasyon çalışmaları 25 Kasım 2021’de başlamıştı. Tarihi yapının bir bölümü ziyaretçilere ve ibadete açık tutulurken, kurşun yenileme ve taş onarımları tamamlandı. Ayrıca, caminin dört minaresindeki çalışmalar da sonlandırıldı ve iskeleler söküldü. Kündekari giriş kapıları ve pencere kepenklerinin konservasyon ve restorasyon çalışmaları da tamamlandı.
‘AMACIMIZ EN AZ MÜDAHALEYLE GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAK’
Ahmet Saraç, restorasyon çalışmalarının uzman akademisyenlerden oluşan bir bilim heyeti gözetiminde yürütüldüğünü vurgulayarak, “Bu kapsamlı onarımın amacı, Selimiye Camisi’ni en az müdahaleyle gelecek kuşaklara güvenli bir şekilde aktarmaktır. Bugüne kadar dış cephe imalatlarını tamamladık. Bunlar arasında güçlendirme çalışmaları, kurşun imalatları, temizlik çalışmaları, taş imalatları ve onarımları yer alıyor. Camimizin en hasarlı bölgelerinden olan dört minaremizin onarımı tamamlandı ve iskeleleri söktük. Kündekari giriş kapıları, pencere kepenklerinin konservasyon ve restorasyon çalışmalarını da tamamladık. Avludaki şadırvanın onarımı yapıldı ve pencere doğramaları yeniden imal edilerek yerlerine takıldı. Şu anda cami içinde ve revaklı avlu kubbelerinde kalem işi ve alçı süsleme çalışmalarımız devam ediyor. Çinilerin konservasyon ve restorasyon çalışmaları da sürüyor. Hazire bölümünün ve haziredeki türbenin onarımı da devam ediyor.” dedi.
‘RESTORASYONDA YÜZDE 70 SEVİYELERİNE GELDİK’
Saraç, caminin avlusunda peyzaj ve çevre düzenleme çalışmalarına başladıklarını da belirterek, “Avludaki şantiye binalarını kaldırdık. Selimiye Camisi’nin cephe, peyzaj ve çevre düzenleme çalışmalarına başladık. Eş zamanlı olarak camimizin iç ve dış aydınlatma projeleri, ses sistemleri ve halı tasarımları üzerinde de çalışıyoruz. Amacımız Edirne’nin simgesi Selimiye Camisi’ni en kısa sürede ibadete ve ziyarete açmaktır. Restorasyon çalışmalarında yüzde 70 seviyesine geldik diyebilirim. Şu anda daha ince işçilik gerektiren, zaman alan ve dikkat isteyen kalem işi ve süsleme çalışmalarına başladık.” dedi.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GÜNDEM
12 saat önceGÜNDEM
12 saat önceGÜNDEM
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önceGENEL
12 saat önce