DOLAR 34,2768 0%
EURO 37,4295 -0.19%
ALTIN 2.920,79-0,24
BITCOIN 22236253.4361%
İstanbul
18°

AÇIK

16:00

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Selimiye Camisi’nde Restorasyon Çalışmaları Yüzde 70 Seviyesine Ulaştı
8 okunma

Selimiye Camisi’nde Restorasyon Çalışmaları Yüzde 70 Seviyesine Ulaştı

ABONE OL
Ekim 14, 2024 08:47
Selimiye Camisi’nde Restorasyon Çalışmaları Yüzde 70 Seviyesine Ulaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Selimiye Camisi’nin restorasyon çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Mimar Sinan’ın ‘ustalık eserim’ olarak nitelendirdiği tarihi caminin minareleri, kapıları ve pencereleri onarıldı. Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, çalışmalarda %70’lik bir aşamaya gelindiğini ve ince işçilik gerektiren kalem işi ile süsleme çalışmalarının başladığını duyurdu.

Selimiye Camisi’nde, 25 Kasım 2021’de başlayan restorasyon çalışmaları kapsamında, kurşun yenileme, taş onarımları tamamlandı ve 4 minaredeki iskeleler söküldü. Tarihi caminin kündekari giriş kapıları ve pencere kepenkleri de restore edildi. Camide yapılan çalışmalarda, en az müdahaleyle yapıların gelecek nesillere aktarılması hedefleniyor.

‘EN AZ MÜDAHALEYLE GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAK’

Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, akademisyenlerden oluşan bir bilim heyetinin gözetiminde yürütülen restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Saraç, caminin dış cephe çalışmaları, güçlendirme, kurşun imalatı, temizlik, taş imalatı ve taş onarımlarının tamamlandığını belirtti. Camide bulunan 4 minarenin onarımı tamamlandı ve iskeleler söküldü. Ayrıca, kündekari giriş kapıları ve pencere kepenkleri restore edildi, avludaki şadırvan onarıldı ve pencere doğramaları yenilendi.

‘RESTORASYONDA YÜZDE 70 SEVİYELERİNE GELDİK’

Saraç, caminin içinde ve revaklı avlu kubbelerinde kalem işi ve alçı süsleme çalışmalarının devam ettiğini, çinilerin de restore edildiğini söyledi. Hazire bölümünün ve türbenin onarımı da devam ediyor. Cami avlusunda peyzaj ve çevre düzenleme çalışmaları başladı ve şantiye binaları kaldırıldı. Eş zamanlı olarak caminin iç ve dış aydınlatma projeleri, ses sistemleri ve halı tasarımları da üzerinde çalışılıyor.

Selimiye Camisi’nin en kısa sürede ibadete ve ziyarete açılması hedefleniyor. Saraç, restorasyon çalışmasının %70’lik bir aşamaya geldiğini ve ince işçilik gerektiren kalem işi ile süsleme çalışmalarının başladığını belirtti.

Haber – Kamera: Olgay GÜLER – Umut IŞIK / EDİRNE,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Sanat Güncel Kültür Edirne Sanat Yaşam Cami

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.