DOLAR 34,1547 0.16%
EURO 38,0628 -0.1%
ALTIN 2.888,940,50
BITCOIN 21782451.88119%
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

19:07

AKŞAMA KALAN SÜRE

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi, Yaşamaz Olarak Değerlendirilen Buzağıları Hayatta Tutuyor
12 okunma

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi, Yaşamaz Olarak Değerlendirilen Buzağıları Hayatta Tutuyor

ABONE OL
Ağustos 31, 2024 11:44
Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi, Yaşamaz Olarak Değerlendirilen Buzağıları Hayatta Tutuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’nin cerrahları, dünyada yaşama şansı verilmeyen, bağırsaklarının bir bölümü eksik doğan buzağıları, gerçekleştirdikleri başarılı operasyonlar ile hayata döndürüyor.

Hastane Başhekimi ve Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Alkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, modern ekipmanlarla donatılmış ameliyathanelerde, deneyimli bir ekip ile literatürü değiştiren operasyonlara imza attıklarını belirtti.

Organ veya doku bozukluğu ile doğan büyükbaş hayvan sayısında bir artış gözlemlendiğini ifade eden Alkan, bunlardan en sık görüleninin “atresia coli” adı verilen kalın bağırsağın tam gelişmemesi durumu olduğunu söyledi.

“Yüzde 90’ın üzerinde başarı oranına ulaştık”

Geçmişte nadir görülen bu durumun son yıllarda 60-70 civarında görüldüğüne dikkat çeken Alkan, “Genellikle buzağı sahipleri, doğumdan kısa bir süre sonra hayvanın dışkılamada zorluk yaşadığını belirterek bize başvuruyor. Hastanemizde yapılan klinik muayeneler sonucunda, bu hayvanların kalın bağırsağının bir kısmının anormal geliştiği veya hiç gelişmediği tespit ediliyor.” diye konuştu.

Alkan, zamanında müdahale edilmesi durumunda, hayvanların büyük bir bölümünü yaşama bağladıklarını belirterek, şu sözleri ekledi:

“Dünya literatüründe, yaşama şansı olmadığı ifade edilerek genellikle ötenazi önerilmesine rağmen, ekonomik değerlerini de göz önünde bulundurarak, bu hayvanlara tanı koyduktan sonra başarılı operasyonlar ile sağlığına kavuşturuyoruz. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz operasyonlarda bu tür vakaların yüzde 90’ından fazlasını hayatta tutmayı başardık. Bu hayvanlar, belirli bir kasaplık ağırlığına ulaşana kadar beslenmesi gerekiyor. Vakalar istenen yaşa kadar sağlıklı şekilde hayatını sürdürüyor.”

“Bu operasyonlar dünya literatürüne kazandırılacak”

Ameliyat ettikleri buzağılardan bazılarını Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği’nde besleyerek gelişimlerini takip ettiklerini belirten Alkan, yaşam kalitesi, beslenme, refah ve gelişimleri açısından herhangi bir olumsuzluk gözlemlemediklerini vurguladı.

Gerçekleştirdikleri operasyonların, ‘yaşamaz’ denilen bu vakaların tedavisine yol gösterici nitelikte olduğunu vurgulayan Alkan, şunları söyledi:

“Yaptığımız ve olumlu sonuç aldığımız bu operasyonları dünya literatürüne kazandırmak amacıyla yayınlayacağız. Bizim edindiğimiz deneyim ve gözlemlerimiz, özellikle bağırsak gelişimi sorunuyla doğan buzağıların yaşayıp istenen yaşa kadar büyüyebileceğini gösteriyor. Dolayısıyla rahatlıkla, bu literatürdeki klasik görüşü değiştirdik, yeni bir bakış açısı getirdik diyebiliriz.”

Son beş yılda 200’ün üzerinde bu tarz operasyon gerçekleştirdiklerini belirten Alkan, başarılı operasyonlar sayesinde birçok besicinin de ekonomik kayıptan kurtulduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Selçuk Üniversitesi Ameliyat Dünya Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP