DOLAR 33,9902 -0.26%
EURO 38,0556 0.33%
ALTIN 2.829,970,98
BITCOIN 21483075.29486%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:02

SABAHA KALAN SÜRE

Satala Antik Kenti, 30 Ülkeden Akademisyenleri Ağırladı
9 okunma

Satala Antik Kenti, 30 Ülkeden Akademisyenleri Ağırladı

ABONE OL
Eylül 17, 2024 07:48
Satala Antik Kenti, 30 Ülkeden Akademisyenleri Ağırladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak köyünde yer alan Satala Antik Kenti, kazı çalışmalarıyla yeniden hayat bulmaya devam ediyor. Bu önemli tarihi kalıntı, dünyanın dört bir yanından gelen akademisyen ve arkeologları ağırladı.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Celalettin Köse, Kelkit Kaymakamı Kadir Algın, İl Genel Meclisi Başkanı Eşref Balki ve Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, 30 farklı ülkeden gelen 69 akademisyen ve arkeologla birlikte antik kentin kuzey ve batısında bulunan mezarlık alanındaki kazı çalışmalarını yakından inceledi.

18 kişilik bir ekip ile kazı çalışmalarını yürüten Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Elif Yavuz Çakmur, heyete detaylı bilgiler verdi.

Milletvekili Köse, 30 ülkeden 69 akademisyenin Satala’yı ziyaret etmesinin Gümüşhane için büyük bir önem taşıdığını vurguladı. Satala’nın Gümüşhane’ye önemli bir turizm destinasyonu kazandıracağına inandığını belirten Köse, şunları söyledi: “Satala Antik Kenti’ni, dünyanın dört bir yanından tarih ve arkeoloji tutkunlarının ziyaret edeceği bir yer olarak hayal ediyordum. Bugün Almanya, İngiltere, Romanya ve Rusya gibi 30 ülkeden gelen dünyaca ünlü arkeologların burayı ziyaret etmesi, hayalimin gerçekleşmeye başladığının kanıtı. Toprağın altında yatan tarihi kalıntılar gün yüzüne çıktıkça, Satala’nın tüm dünyada kabul gören bir turizm potansiyeline sahip olacağına inanıyorum. Çünkü burası, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış, zengin bir tarihi geçmişe sahip bir köy. Amacımız, burada bir müze kurmak.”

Köse, dünyaca ünlü profesörlerden oluşan bu akademisyen heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Ülkelerine döndüklerinde Satala’yı anlatacaklar. Yaklaşık 2 bin 800 yıllık olduğu söylenen Urartu kemeri, buradan çıkarıldı ve Gümüşhane Kent Müzesi’nde sergileniyor. Yine buradan çıkarılan, Kültür ve Turizm Bakanımızın 2 ay önce açıklamalarıyla gündeme gelen 1500 yıllık Roma lejyon zırhı da Erzurum’da sergileniyor. Biz de onu en kısa sürede Gümüşhane’ye getirip sergileyeceğiz.” dedi.

“Nekropol çalışmaları kapsamında yaklaşık 2 aylık bir süreçte 16 mezar açtık”

Kazı Başkanı Elif Yavuz Çakmur, bu yılki kazı çalışmalarının Satala’nın genişletilmesi üzerine yoğunlaştığını belirtti. Satala’nın Kültür ve Turizm Bakanlığının Geleceğe Miras Projesi kapsamına alındığını ifade eden Çakmur, şunları ekledi: “Proje kapsamında devam eden kazıların en önemli ayağını nekropol çalışmaları oluşturmaktadır. Yaklaşık 2 aylık bir süreçte 16 mezar açtık. Bunlar arasında ilginç bir kadın mezarına rastladık. Gelecekte elde edeceğimiz verilerle bu kadın hakkında daha ayrıntılı bilgilere ulaşabileceğiz. Muhtemelen bu mezarı geç dönem bir mezar olarak nitelendiriyoruz. Gelecek verilerle daha sağlıklı yorumlar yapabileceğiz.”

Çakmur, Gürcistan’da düzenlenen Roma Sınır Çalışmaları Kongresi’nin Avrupa’nın en önemli kongrelerinden biri olduğuna dikkat çekerek, “Bu kongre bu yıl Batum’da gerçekleştirildi. Kongre katılımcıları, gezi rotası olarak Satala’yı son durak olarak seçtiler. Bu bizim için çok büyük bir adım. Üç yılda bir düzenlenen bu kongrenin bir ayağının Satala olması da bizim için büyük bir onur.” dedi.

Stuttgart Hükümet Bölgesi Anıt Koruma Dairesi Başkanı Dr. Andreas Thiel, Roma arkeolojisi uzmanları olarak lejyonların nerede olduğunu bildiklerini belirterek, “Hepimiz burayı biliyorduk ancak daha önce gelme şansı bulamamıştık. Ben burayı gözümün önüne daha farklı getirmiştim. Normalde Roma lejyonu, büyük bir şehrin kuruluşuna öncülük eder. Arkeologlar için büyük bir şans. Çünkü üzeri yerleşik olmadığı için kazı yapılabiliyor. Bilim insanları için önemli olan soru, neden burada büyük bir şehir oluşmadı? Umarım meslektaşlarımızın çalışmaları bu soruya bir cevap bulur. Eminim ki daha çok bulunması gereken eserler var.” diye konuştu.

Heyet daha sonra Gümüşhane Kent Müzesi’ni de ziyaret etti.

Kaynak: AA / Sinan Uçar – Kültür Sanat

Yerel Haberler Kültür Sanat Elif Yavuz Kültür Turizm Kelkit

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.