DOLAR 34,1041 0.22%
EURO 38,1317 0.12%
ALTIN 2.840,700,42
BITCOIN 21574051.81699%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

‘Sarı altın’ için hasat başladı! Bu yıl kilosu 1000 TL’den alıcı buluyor
11 okunma

‘Sarı altın’ için hasat başladı! Bu yıl kilosu 1000 TL’den alıcı buluyor

ABONE OL
Ağustos 14, 2024 07:39
‘Sarı altın’ için hasat başladı! Bu yıl kilosu 1000 TL’den alıcı buluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Amasya’nın ‘Sarı Altını’: Çiçek Bamya Hasadı

Amasya’nın Taşova ilçesi, coğrafi işaret tescilli çiçek bamyasının bu yılki bol hasadıyla sevinçle doldu. Kilogramı 1000 TL’den satılan kurutulmuş bamya, parlak sarı rengi ve yüksek değeri nedeniyle “sarı altın” olarak adlandırılıyor. Talep o kadar yoğun ki, alıcılar günün her saatinde üreticilerin kapısına kadar geliyor. Bu yıl ilde 2450 tondan fazla üretim bekleniyor.

Telefonla Sipariş: “Alo” Demek Yeterli

“Bamya bizim için sarı altın,” diyen Belevi köyünden Ahmet Taşova, “Çünkü peşin paraya satılıyor. Altın gibi anında paraya dönüştürülebiliyor. Bir ‘alo’ demek yeterli. Gece-gündüz satılabiliyor. Kuyumcuyu gece açtıramazsın ama bamya alıcısı gece de olsa eve kadar gelip satın alır.” şeklinde açıklıyor.

Amasya'da Coğrafi İşaretli Çiçek Bamyası Hasadı Yapıldı

Saadet Yılmaz ise sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalarda bamya topladıklarını belirterek, sağlık açısından faydalı olan bu ürünü herkesin doyasıya tüketmesini istiyor.

Ekonomiye 350 Milyon TL Katkı

Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Belevi köyünde düzenlenen hasat etkinliğinde, 5500 dekar alanda ekilişi yapılan çiçek bamyasından 2450 tondan fazla üretim beklendiğini açıkladı. Bu ürünün şehrin ekonomisine yaklaşık 350 milyon TL katkı sağladığını belirtti.

Amasya'da Coğrafi İşaretli Çiçek Bamyası Hasadı Yapıldı

İğne Yardımıyla Tek Tek İpe Diziliyor

Üreticiler, yaz boyunca sabah erken saatlerde çiçeğiyle birlikte topladıkları minik bamyaları daha sonra iğne yardımıyla tek tek ipe dizerek kurumaya bırakıyor. Bu zahmetli işlem geç saatlere kadar sürüyor.

Tören, düğün ve mevlit gibi özel günlerde baş yemek olarak tüketilen bamyanın hasadının oldukça zorlu olduğunu vurgulayan AK Parti Amasya Milletvekili Haluk İpek, “Üreticiler tek tek toplayıp ipe diziyorlar. Çok büyük bir emek var. ‘Bamya niye pahalı?’ diye soruyorlar. Toplaması, ipe dizmesi, kurutması çok meşakkatli olduğu için.” dedi.

Amasya'da Coğrafi İşaretli Çiçek Bamyası Hasadı Yapıldı

“Uganda’dan Gelen Bamya ile Büyük Fark Var”

Son yıllarda artan maliyetler nedeniyle bazı üreticilerin Afrika’dan getirilmiş bamyaları satmaya başlamasına tepki gösteren Çaydibi köyünden bamya üreticisi Cemalettin Bak, “Şu an piyasada gördüğünüz her bamya Amasya çiçek bamyası değil. Uganda’dan gelen bamya ile bizim burada yetişen bamya arasında çok büyük fark var. Yan yana koyduğunuz zaman belli oluyor. Bizim buranın bamyası güneş ortamında toplanıp gölgede kurutuluyor. Sarı renk alıyor. Oradan gelen ise güneşte toplanıp kuruduğu için daha esmer, daha küçük ve is kokuludur.” ifadelerini kullandı.

Amasya'da Coğrafi İşaretli Çiçek Bamyası Hasadı Yapıldı

Belevi köyünde düzenlenen hasat programına AK Parti İl Başkanı Ekrem Toto ile İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin de katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Taşova amasya Tarım Ekonomi Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP