DOLAR 34,1303 0.02%
EURO 38,2105 0.03%
ALTIN 2.914,331,02
BITCOIN 21934641.51991%
İstanbul
24°

AÇIK

05:23

SABAHA KALAN SÜRE

Sardes’te 2 bin yıllık mozaiklere kadın eli değdi
10 okunma

Sardes’te 2 bin yıllık mozaiklere kadın eli değdi

ABONE OL
Ağustos 25, 2024 07:48
Sardes’te 2 bin yıllık mozaiklere kadın eli değdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan Sardes Antik Kenti, binlerce yıllık tarihiyle ziyaretçilerini büyülüyor. Dünyanın en büyük sinagoglarından biri olan Sardes Sinagogu’nun 2 bin yıllık taban mozaikleri, Sart Mahallesi’ndeki kadınların elleriyle yeniden hayat buluyor.

1963 yılında keşfedilen sinagog, antik dünyanın en büyük sinagoglarından biri olarak biliniyor. ABD Wisconsin Üniversitesinden Prof. Dr. Nick Cahill liderliğindeki kazı ve restorasyon çalışmaları 120 yıldır devam ediyor. Sinagogun üst kısmı 3 yıl önce çatı ile kapatılmış ve mozaiklerin restorasyonu için özel bir ekip oluşturulmuş.

Restorasyon çalışmalarında 9 kadın, incelikle mozaikleri yeniden oluşturuyor. Mozaiklerin farklı bölgelerden getirilen taşlarla aslına uygun şekilde restore edildiğini belirten Prof. Dr. Cahill, “Bu sinagog antik dünyada en büyük sinagog olarak kayıtlara geçmiş. Mozaiklerin hepsi kaldırılarak beton zemin üzerine yeniden konulmuş. Ancak geçen 50 yıl içinde zeminde çatlaklar oluşmuş. Mozaikleri korumak için 3 yıl önce sinagogun üstü çatı ile kaplandı. Şuanda zeminde restorasyon çalışmalarımız sürüyor. Restorasyon çalışmalarımızı yürüten ekip oldukça tecrübeli. Bu mahallede yaşayan kadınlar tarafında 3 yıldır restorasyon çalışmalarımız sürüyor.” dedi.

Mozaik restorasyonunda görev alan Sevinç Akçayım, “Bu işi severek yapıyoruz. Çünkü tarihe elimiz değiyor. Bu çok farklı bir duygu. Bizler yaşlandığımızda çocuklarımız buraya gelecekler ve bu restorasyonu annelerimiz yaptı diyecekler. Nakış yapar gibi çalışarak tarihi yeniden canlandırıyoruz.” diye duygularını dile getirdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Kültür Sanat

Salihli Manisa Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP