DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2145648-1.69183%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Sardes Antik Kenti’nde Thymbra Muharebesi’ne Ait İzler Bulundu
11 okunma

Sardes Antik Kenti’nde Thymbra Muharebesi’ne Ait İzler Bulundu

ABONE OL
Ağustos 14, 2024 09:48
Sardes Antik Kenti’nde Thymbra Muharebesi’ne Ait İzler Bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

## Sardes’te Thymbra Muharebesi’nin İzleri Ortaya Çıktı

Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan ve paranın ilk basıldığı yer olarak bilinen Sardes Antik Kenti, tarihin derinliklerine ışık tutan yeni bir keşfe sahne oldu. Lidya Krallığı ile Pers İmparatorluğu arasında geçen ve Lidya Krallığı’nın yıkılışına neden olan Thymbra Muharebesi’nin izlerine ulaşıldı.

Arkeolojik kazılarda, Lidya Krallığı’nın başkenti Sardes’te M.Ö. 546 yılında gerçekleşen ve Lidya Kralı Kroisos ile Pers İmparatoru 2. Kiros arasında yaşanan muharebenin izlerine rastlandı. Bu savaş, Lidya Krallığı’nın yenilmesi ve başkent Sardes’in Persler tarafından fethedilmesiyle sonuçlanmıştı. Yaklaşık 50 yıl önce keşfedilen anıtsal sur duvarının altında, bu yılki kazılarda 20-25 yaşlarında iki asker iskeleti bulundu.

Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicholas Cahill, asker iskeletlerinde, özellikle kafa ve kollarda kılıçla yaralanma izleri olduğunu belirtti. Askerlerin avuç içlerinde ise taşlar tespit edildi. Cahill, bu taşların sapan taşı olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.

“Bu askerlerin savaştan sonra gömülmeden veya bir tören düzenlenemeden sur duvarı yıkıntılarına atıldığını düşünüyoruz” diyen Cahill, “Bir askerin avucunun içinde taş tespit edildi. Bu taşın sapan taşı olma ihtimali yüksek. Bu askerler, sur duvarının dibine atıldığına göre, galip gelen Perslere ait askeri personel değil, mağlup olan Lidyalıların askerleri.”

İskeletlerin yanında bulunan bir miğfer şu anda Manisa Müzesi’nde sergileniyor. Cahill, “Askerlerin iskeletlerinde yaptığımız incelemede, kemiklerde sıkışma mevcut. Bu, çok ağır zırhlar giydiklerini işaret ediyor. Bir iskeletin kolunda ise kırık mevcut. Asker muhtemelen kendini savunurken bir savaş aleti ile kırılmış.” dedi.

Salihli Manisa Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP