DOLAR 34,1049 0.25%
EURO 38,1214 0.14%
ALTIN 2.875,911,66
BITCOIN 2139740-1.18124%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

20:32

YATSIYA KALAN SÜRE

Sardes Antik Kenti’nde Sinagog Restorasyonu Köylü Kadınlar Tarafından Yapılıyor
19 okunma

Sardes Antik Kenti’nde Sinagog Restorasyonu Köylü Kadınlar Tarafından Yapılıyor

ABONE OL
Ağustos 25, 2024 09:48
Sardes Antik Kenti’nde Sinagog Restorasyonu Köylü Kadınlar Tarafından Yapılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Manisa’nın tarihi Sardes Antik Kenti’nde, Lidya Krallığı’nın başkentinde yer alan ve çağının en büyük sinagogu olarak kabul edilen yapı, yenileme çalışmalarıyla yeniden hayat buluyor. Bu önemli çalışmada Sart Mahallesi’nden kadınlar, binlerce yıllık tarihi eserleri korumak için canla başla çalışıyorlar.

Sardes’te 120 yıldır süren kazı ve restorasyon çalışmaları, ABD Wisconsin Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nick Cahill önderliğinde devam ediyor. Üst kısmı üç yıl önce bir çatı ile kaplanan sinagogun zemindeki mozaik taşları, mahalleli dokuz kadın tarafından özenle temizleniyor. 1963 yılında keşfedilen ve antik dünyanın en büyük sinagoglarından biri olarak kabul edilen bu tarihi yapıda, restorasyon çalışmaları üç yıldır aralıksız sürüyor. Prof. Dr. Cahill, mozaiklerin farklı bölgelerden getirilen taşlarla orijinaline uygun şekilde restore edildiğini vurguluyor.

‘DENEYİMLİ KADINLARIN ELLERİNDE CANLANAN TARİH’

Prof. Dr. Cahill, restorasyonun Sart Mahallesi’nde yaşayan deneyimli dokuz kadın tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, “Bu sinagog, antik dünyanın en büyük sinagogu olarak kayıtlara geçmiş. 1963 yılında keşfedilen sinagogda, mozaikler kaldırılarak beton zemin üzerine yeniden yerleştirilmişti. Ancak geçen yıllar boyunca zeminde çatlaklar oluştu. Mozaikleri korumak için üç yıl önce sinagogun üstü çatı ile kapatıldı. Mahalleyi kadınlar tarafından üç yıldır süren restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Çalışmalarımızı yürüten ekip ise oldukça deneyimli” dedi.

‘TARİHE DOYUMSUZ BİR TUTKUYLA ELLERİMİZ DEĞİYOR’

Mozaik restorasyonunda görev alan Sevinç Akçayım, çalışmalara mahalledeki komşuları ve kızı Ayşenur Akçayım ile birlikte katıldıklarını söyledi. Akçayım, “Bu işi büyük bir zevkle yapıyoruz. Çünkü tarihe dokunuyoruz, bu çok özel bir duygu. Yaşlandığımızda çocuklarımız buraya gelecekler ve ‘Bu restorasyonu annelerimiz yaptı’ diyecekler. Nakış yapar gibi çalışarak tarihi yeniden canlandırıyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Manisa Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.