DOLAR 34,1263 0.29%
EURO 38,1014 0.09%
ALTIN 2.873,571,58
BITCOIN 2141348-0.3554%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Saraybosna’da Uluslararası Al Jazeera Balkanlar Belgesel Film Festivali Başladı
8 okunma

Saraybosna’da Uluslararası Al Jazeera Balkanlar Belgesel Film Festivali Başladı

ABONE OL
Eylül 14, 2024 07:48
Saraybosna’da Uluslararası Al Jazeera Balkanlar Belgesel Film Festivali Başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Saraybosna’da düzenlenen 7. Uluslararası Al Jazeera Balkanlar Belgesel Film Festivali (AJB DOC), İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları ve bunun yarattığı acıları ele alan “Zeytin Ağaçlarının Ağladığı Yer” belgeseliyle başladı. Bu yıl “Adalet?” temasıyla Filistin halkının yaşadığı zorlukları öne çıkaran festival, Anadolu Ajansı’nın (AA) desteğiyle Boşnak Kültür Merkezi’nde yoğun bir katılımla açıldı.

Açılış gecesinde, Maurizio Benazzo ve Zaya Benazzo’nun yönettiği “Zeytin Ağaçlarının Ağladığı Yer”, Filistinlilerin mücadelesini dokunaklı bir şekilde gözler önüne serdi. Sahneye Filistin bayraklı tişörtüyle çıkan AJB DOC Direktörü Edhem Foco, seyircilere “Özgür Filistin” sloganıyla seslenerek, adalete duyulan ihtiyacı vurguladı ve festival belgesellerini izlemeleri için davet etti.

Al Jazeera Belgesel Kanal Müdürü Ahmed Mahfouz, Gazze’de yaşananları belgeseller aracılığıyla dünyaya duyurmayı amaçladıklarını belirtti. Belgeselin ana karakterlerinden Filistinli gazeteci ve terapist Ashira Darwish ise Saraybosna’nın kuşatma altında olmanın anlamını bilen bir şehir olduğunu söyleyerek, “Al Jazeera Balkanlar’ın Filistin’deki gerçekleri burada göstermesi oldukça önemli.” dedi. Darwish, “Bize yapılanlara artık son verilmeli. Yeter. Filistinli çocuklar daha fazla acı çekmemeli.” diye ekledi.

17 Eylül’e kadar devam edecek festivalde, İsrail’in Filistinlilere yönelik şiddetini konu alan belgesellerin yanı sıra dünya ekonomisi ve siyasi çalkantılarını ele alan 24 belgesel film gösterilecek. AA’nın İsrail’in Gazze’de işlediği savaş suçlarını belgeleyen “Kanıt” belgeseli de festivalde gösterilecek ve belgesel ekibinden Ömer Faruk Tunç, izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

AJB DOC’ta, Filistin halkının yaşadığı acılar ve İsrail’in saldırıları nedeniyle maruz kaldıkları zorluklar odak noktasında olacak. Festivalde, “AJB Ana Ödülü”, “AJB Program Ödülü” ve “İzleyici Ödülü” olmak üzere üç ödül verilecek. Ayrıca, endüstri günleri programı kapsamında paneller düzenlenecek.

Uluslararası İlişkiler, Film Festivali, Kültür Sanat, Etkinlikler, Saraybosna, Balkanlar, Filistin, Festival, Belgesel, Zeytin, İsrail, Güncel, Kültür, Sanat, Dünya, Eylül

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP