DOLAR 34,1049 0.25%
EURO 38,1214 0.14%
ALTIN 2.875,911,66
BITCOIN 2139740-1.18124%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

20:32

YATSIYA KALAN SÜRE

Saraybosna’da düzenlenen Balkan Çalışmaları Kongresi başladı
15 okunma

Saraybosna’da düzenlenen Balkan Çalışmaları Kongresi başladı

ABONE OL
Eylül 7, 2024 07:47
Saraybosna’da düzenlenen Balkan Çalışmaları Kongresi başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Saraybosna’da, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) tarafından desteklenen “4. Balkan Çalışmaları Kongresi” resmen başladı.

Bu önemli etkinlik, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS), Uluslararası Balkan Üniversitesi, İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Kalkandelen Üniversitesi, Balkan Çalışmaları Vakfı ve İlmi Etüdler Derneği (İLEM) işbirliğiyle düzenlendi. Açılış törenine, YTB Başkanı Abdullah Eren, IUS Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş, IUS Rektörü Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Saraybosna Eğitim ve Öğretimi Geliştirme Vakfı (SEDEF) Başkanı Hasan Topaloğlu ve ülkedeki Türk kurum ve kuruluş temsilcileri, akademisyenler, araştırmacılar ve davetliler katıldı.

Eren, açılış konuşmasında, bilimsel faaliyetlere ve işbirliğine verdikleri desteği sürdüreceklerini vurguladı. Balkanlar’ın karmaşık bir bölge olduğunu hatırlatan Eren, “Uluslararası hukuk ve sistemin çöküşe doğru gittiği bir dönemde yaşıyoruz. Birçok masum insan zulüm ve acı çekiyor. Bugünün sorunları çok farklı, ancak iyi örnekleri alarak ve bilimsel çalışmalarla çözümler arayabiliriz. Bu kongreyi desteklemekten mutluluk duyuyoruz. Umarız Balkanlar’da karar alıcılar da bu çalışmalardan faydalanır.” dedi.

IUS Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Sevgi Kurtulmuş, üniversitelerinin altı fakülteye sahip olduğunu ve Tıp Bilimleri Fakültesinin gelecek yıl öğrenci almaya başlayacağını duyurdu. İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi ile çift diploma anlaşmaları yaptıklarını belirten Kurtulmuş, “Buralarda insanlara iyi bir eğitim sağlayarak ayakta kalmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Bu coğrafyaların Boşnakların elinde kalmasını önemsiyoruz.” diye ekledi.

Kongre Başkanı Doç. Dr. Bujamin Bela, Türkiye, Bosna Hersek, Arnavutluk, Sırbistan, Kosova, Yunanistan, Bulgaristan, Amerika, Romanya, Kazakistan, Endonezya ve Azerbaycan’dan toplanan bildirileri seçtiklerini açıkladı. Bela, kongrede ağırlıklı olarak tarih, ekonomi, siyaset, İslami ilimler, hukuk, edebiyat ve uluslararası ilişkiler alanlarına odaklanan bilimsel çalışmalara yer verildiğini belirtti. “Bilimsel başarılar hızla ilerliyor ve bunu disiplinlerarası bilgiyle takip etmeliyiz. Çalışmalar, yaşamın iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kalkınma ve ilerlemenin sağlanması için küresel zorluklarla bağlantılı olmalıdır.” diye ekledi.

Balkan Çalışmaları Vakfı Başkanı Sevba Abdula, programda farklı ülkelerden gelen katılımcıların 60 bildiri sunacağını duyurdu. “İlmi hareketliliği ve etkileşimi çok önemsiyoruz. Hem yüksek lisans hem de doktora öğrencileri var. Her geçen yıl büyüyen bir şekilde bu kongreyi Balkanlar’ın en önemli çalışmalarından biri haline getirmeye çalışacağız.” dedi.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Faruk Bal da kongrede bir sunum gerçekleştirdi.

Kaynak: AA / Güncel

Uluslararası İlişkiler Kültür Sanat Saraybosna Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP