Haliliye Belediyesi’nin çabalarıyla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan culha kumaşı, coğrafi işaret belgesi alarak yeniden canlandı ve bu kumaştan tasarlanan kıyafetler Şanlıurfa’da tanıtılarak gözler önüne serildi.
Yüzyıllardır el dokuma tezgahlarında üretilen, ancak unutulmaya yüz tutan bu geleneksel kumaş, Haliliye Belediyesi’nin öncülüğünde yeniden hayat buldu.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın Yerel Dokumaların Ekonomik Değere Dönüştürülmesi Programı kapsamında desteklenen “Dünden Bugüne Culha Dokumacılığı Projesi” ile 10 dokuma tezgahının yer aldığı bir atölye kuruldu.
Bu atölye sayesinde kadınlara istihdam imkânı sağlanırken, aynı zamanda culha kumaşının uluslararası moda dünyasında yer bulması için de çalışmalar başlatıldı.
Saf ipek, yün ve pamuğun el işçiliğiyle bir araya geldiği culha kumaşı, modacı Çiğdem Akın’ın tasarımlarıyla göz alıcı elbiselere dönüştürüldü.
Haliliye Belediyesi Geleneksel El Sanatları Merkezi’nde düzenlenen bir lansmanla 18 elbise tanıtıldı.
Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat’ın eşi Fethiye Canpolat, etkinlikte konuşarak projenin ilk günden bu yana takipçisi olduklarını ve kadınlara istihdamı her zaman desteklediklerini belirtti.
Canpolat, kentin değerlerine sahip çıkmanın önemini vurgulayarak 10 dokuma tezgahının yer aldığı atölyeyi kurduklarını ve kadınlara istihdam sağladıklarını dile getirdi. “Bu el emeğine hepimizin sahip çıkması gerekiyor.” dedi.
Modacı Çiğdem Akın ise hem minimalist hem de etnik stillere uygun tasarımlarda kullanılabilen bu geleneksel kumaşın, nostaljik bir dokunuşla modern yaşamın bir parçası haline gelebileceğini vurguladı.
Akın, sürdürülebilirlik arayışında olan markalar için culha kumaşının doğal dokusuyla öne çıkan bir alternatif olduğunu belirterek, “Geleneksel üretim teknikleriyle üretilen culha kumaşından günlük kıyafetlerden şık bir gece elbisesine, ev tekstili ürünlerine uzanan geniş bir yelpazede ürünler tasarlamak mümkün. Culha bize doğal ve yerel olanın değerini tekrar hatırlatıyor. Bu güçlü ve dayanıklı kumaşın, gelecek nesillerin de tercihi olması, uluslararası moda dünyasında yer bulması için hepimizin desteğine ihtiyacı var.” dedi.
Konuşmaların ardından hazırlanan 18 elbise, mankenler tarafından tanıtıldı.
Kaynak: AA / Eşber Ayaydın – Kültür Sanat Haliliye Belediyesi Yerel Haberler Kültür Sanat Ekonomi Magazin Kültür Yaşam Moda
GENEL
15 saat önceGENEL
15 saat önceGENEL
15 saat önceGENEL
15 saat önceGENEL
15 saat önceGÜNDEM
16 saat önceGÜNDEM
16 saat önce