DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2149520-0.44378%
İstanbul
23°

AÇIK

05:19

SABAHA KALAN SÜRE

Şanlıurfa’da 2-5 Milyon Yıllık Bazalt Sütunları Bulundu
15 okunma

Şanlıurfa’da 2-5 Milyon Yıllık Bazalt Sütunları Bulundu

ABONE OL
Eylül 3, 2024 10:49
Şanlıurfa’da 2-5 Milyon Yıllık Bazalt Sütunları Bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, yol çalışmaları sırasında 2-5 milyon yıllık olduğu düşünülen yüzlerce bazalt sütun keşfedildi.

Siverek-Kahta karayolunun 31. kilometresinde yürütülen yol açma çalışmaları sırasında bu etkileyici yapıları gören öğretmen İlyas Gizligöl, fotoğraflarını çekerek Dicle ve Harran Üniversitelerinden akademisyenlere gönderdi.

Akademisyenler, fotoğrafları ve videoları inceledikten sonra, bu yapıların dünya çapında nadir görülen bazalt sütunları olduğunu belirtti.

Bazalt sütunlarının, Karacadağ’ın volkanik faaliyetleri sonucunda oluştuğu düşünülüyor.

Harran Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sait Şahinalp, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bazalt sütunların Siverek’ten Kahta’ya giden yol üzerinde yapılan çalışmalar sırasında tesadüfen keşfedildiğini belirtti.

Türkiye’de bu tür bazalt sütunların yaklaşık 10-11 yerde görüldüğünü söyleyen Şahinalp, “Bu, ilimiz açısından büyük bir şans. Doğanın bize sunduğu eşsiz bir hazine ve zenginlik. Yaşlarına baktığımızda, 5-2 milyon yıl önce gerçekleşen bir oluşumdan söz ediyoruz. Görüldüğü gibi, düzenli altıgen bir şekle sahipler. Bu tür düzenli altıgen oluşumlar her yerde görülmüyor. Bu nedenle jeolojik bir miras niteliğindedir. Büyük bir önem taşıyor. Ülkemiz içinde turizm alanlarında kullanılabilecek potansiyele sahip. Ülkemizde şu anda jeoparklar var. Kula/Salihli jeoparkı, UNESCO Global mirası listesinde bulunan bir park. Bu tarz bir oluşumun keşfedilmiş olması, ilimiz için önemli bir gelişme. Özellikle jeolojik bir miras olması ve turizme kazandırılması açısından büyük önem taşıyor. Umarım gerekli incelemeler burada başlatılır ve ardından koruma altına alınır.” dedi.

Şahinalp, bazalt sütunlarının bulunduğu alanın da önemli olduğuna dikkat çekerek şunları ekledi: “Jeoparklar, dünya genelinde ve ülkemizde turizm açısından en önemli alanlardan biri ve en çok ziyaret edilen, doğaya ilgi duyan ziyaretçilerin her zaman görmek istedikleri yerler arasında yer alıyor. Takoran Vadisi’ne yakın olması ve Nemrut’a giden yol üzerinde bulunması, bu konuma büyük bir avantaj sağlıyor. Bu güzergahlar turistlerin ziyaret ettiği alanlar arasında yer alıyor. Bu nedenle bu alanın turizme kazandırılması, ilimiz için hem marka değerinin artması hem de turizm gelirlerinin yükselmesi açısından önemli bir adım olacaktır.”

Sütunları gören öğretmen İlyas Gizligöl, bölgenin mutlaka koruma altına alınması gerektiğini belirtti.

Bu lokasyonun jeoturizmden yararlanabilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını isteyen Gizligöl, “Bu konunun uzmanı olmak gerekmiyor, herkes bu beşgen yapıların, uzun sütunların ve altıgen yapının sıra dışı olduğunu, normal yaşamın akışının dışında bir şeyler olduğunun farkında ve gelip fotoğraf çekiyorlar. Ülkemizin turizmine ve şehrimizin turizmine katkıda bulunması için önemsiyoruz.” dedi.

Vatandaşlardan Ferhat Bektaş, gördüğü bazalt sütunlarının benzerlerini internette gördüğünü ifade etti.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Sanat Siverek Güncel Yaşam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP