Uzman Klinik Psikolog Elif Pehlivan, sanal kumar bağımlılığının, özellikle gençler arasında, giderek yaygınlaştığını dile getirerek, bunun bireylerin aile, sosyal ve iş hayatlarını olumsuz etkilediğini vurguladı. Pehlivan, sanal ortamların erişilebilirliğinin kolaylaşmasıyla bağımlılık riskinin arttığını belirtti.
Sanal kumar bağımlılığı, kişilerin sanal ortamlarda kumar oyunlarına karşı yoğun bir ilgi duyması ve bu eğilimi kontrol edememesi olarak tanımlanmaktadır. Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Elif Pehlivan, bu bağımlılığın zamanını kontrol edememe, tüm maddi imkanları kumara yatırma ve diğer ilgi alanlarını kaybetme gibi belirtilerle kendini gösterdiğini ifade etti. Pehlivan, bu kişilerin aile ve sosyal ilişkilerden uzaklaştığını ve iş veya okul gibi sorumluluklarını yerine getiremez hale geldiğini söyledi.
‘GENÇLER ARASINDA YAYILIYOR’
Uzm. Psk. Pehlivan, sanal ortamın yaygınlaşmasıyla birlikte her yaş grubunun bu bağımlılıkla karşı karşıya olduğunu belirtti. Pehlivan, eskiden daha çok orta yaş grubu casinoya yönelirken, günümüzde gençlerin bile sanal kumara kolayca erişim sağladığını ifade etti. Sanal kumarın kolay ulaşılabilirliği ve ödül mekanizması bağımlılık riskini artırıyor. Bu nedenle gençlerin sosyal aktivitelerden ve aile vakitlerinden uzaklaştığını belirtti.
‘AİLELERE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR’
Uzm. Psk. Pehlivan, bağımlılığı fark etmenin önemine değinerek, ailelerin çocuklarının ekran başında fazla zaman geçirdiğini gözlemleyebileceğini belirtti. Bu durumda, sakin ve destekleyici bir yaklaşım sergileyerek konuyu açmaları ve destek sunmaları gerektiğini ifade etti. Bağımlılıktan bahsedildiğinde öfke ile karşılaşabildiklerini belirten Pehlivan, sakin kalmanın ve tedavi sürecine destek olmanın önemini vurguladı.
‘KİŞİNİN TEDAVİYİ KABUL ETMESİ KRİTİK ÖNEME SAHİP’
Uzm. Psk. Pehlivan, bağımlılık sürecinde ailelerin de destekleyici bir rol üstlenmesi gerektiğini belirtti. Pehlivan, tedavi sürecinde kişinin eski alışkanlıklarını geri kazanabilmesinin önemli olduğunu ve bağımlılıkla birlikte kişilerin haz almak için yalnızca kumara yöneldiğini ve sosyal yaşamdan uzaklaştığını ifade etti. Pehlivan, ilaç ve psikoterapi destekli tedavinin, kişinin günlük işlevselliğini kazanmasında etkili olduğunu söyledi.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Güncel Sağlık Yaşam”
GÜNDEM
8 saat önceGÜNDEM
8 saat önceGÜNDEM
8 saat önceGENEL
8 saat önceGENEL
8 saat önceGENEL
8 saat önceGENEL
9 saat önce