Samsun’un geleneksel lezzetlerinden biri olan Haluçka çorbası, coğrafi işaret alma yolunda ilerliyor. Lezzetini korumak ve bilinirliğini artırmak için Havza İlk Kıvılcım 1919 Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifi harekete geçti.
Kooperatif üyeleri, Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü ve Asarcık ilçelerinde özel günlerde tüketilen bu özel çorbayı, günlük menülerine dahil ederek daha geniş bir kitleye ulaştırmayı hedefliyor. Haluçka çorbası, genellikle hamur, nohut ve tavuk eti ile hazırlanıyor ve damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakıyor.
Kooperatif Başkanı Şehri Dilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Haluçka çorbasının mevsimine göre kaz veya tavuk etiyle hazırlandığını söyledi. Dilek, “Eskiden köylerde kadınlar imece usulüyle bu çorbayı yapar ve özel günlerde tüketirlerdi. Biz kooperatif olarak Samsun’un yöresel ürünlerini tanıtarak korumayı amaçlıyoruz. Haluçka çorbası da atalarımızdan bize miras kalan bir lezzet, ancak unutulmaya yüz tutmuş. Bu lezzeti yeniden gün yüzüne çıkarmak için çalışıyoruz.” dedi.
Dilek, çorbanın günümüzde unutulmaya başlamasının nedenlerini, kadınların iş hayatına atılması ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte geleneksel yöntemlerin terk edilmesine bağladı. “Eskiden düğünlerde, asker mevlitlerinde, tüm özel günlerde ninelerimiz bu çorbayı yapardı. Biz de ninelerimizden öğrendiğimiz bu lezzeti unutturmamak ve tanıtmak için çaba sarf ediyoruz,” diye ekledi.
Çorbanın yapımının meşakkatli olduğuna değinen Dilek, “Eskiden imece usulüyle yapılırdı. Günümüzde biraz zahmetli olduğu için insanlarımız pek tercih etmiyor. Bu lezzetimizi tanıtmak ve yeniden üretimine başlamak için kolları sıvadık. Yöresel lezzetimizi kaybetmeden herkese tanıtmak istiyoruz,” dedi.
Dilek, çorbaya coğrafi işaret almak için projeler hazırladıklarını belirterek, “Havza Yerel Eylem Grubu ile birlikte yürüttüğümüz proje kapsamında, Haluçka çorbasına coğrafi işaret almak istiyoruz. Projemiz tamamlandı ve başvurumuzu yaptık. İnşallah kısa süre içinde coğrafi işaretini alacağız. Daha sonra ise hedefimiz, çorbamızı hem ülkemize hem de dünyaya tanıtmak.” ifadelerini kullandı.
Kaynak: AA / Kültür Sanat
GÜNDEM
16 saat önceGÜNDEM
16 saat önceGENEL
17 saat önceGENEL
17 saat önceGENEL
17 saat önceGENEL
17 saat önceGÜNDEM
17 saat önce