Samsun’daki Cemal Yeşilyurt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği dersi öğrencileri, hayvan sağlığı ve bakımı konusunda pratik deneyim kazanmak için maket hayvan modelleriyle eğitim görüyor. Bu uygulama, öğrencilere teorik bilgilerini pratikte pekiştirme fırsatı sunuyor ve onları mesleğe daha iyi hazırlamayı amaçlıyor.
Okulun klinik bölümünde bulunan maketler ve uygulama materyalleri, öğrencilere hayvanların anatomik yapısını keşfetmeleri ve bakım, tedavi, doğum gibi konularda pratik beceriler edinmelerine olanak tanıyor. Öğrenciler, maketler üzerinde kan alma, damar yolu açma, serum takma, zapturapt yöntemleri, suni tohumlama uygulamaları, rektal palpasyon gibi işlemleri uygulayarak el becerilerini geliştiriyorlar.
Veteriner hekim Hakan Balcı, okullarının Karadeniz Bölgesi’nde hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği alanında en zengin materyallere sahip olduğunu belirtiyor. Öğrenciler, derslerde teorik eğitimden sonra maketler üzerinde sık sık uygulama yaparak el becerilerini geliştiriyor. Bu sayede, meslek hayatına daha iyi hazırlanıyorlar.
KALICI ÖĞRENİM
Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı öğretmeni Sultan Aydemir, maketlerin öğrencilere teorik bilgileri daha kalıcı hale getirmede önemli rol oynadığını söylüyor. Öğrenciler, maketler üzerinde suni tohumlama, kan alma, enjektör kullanımı gibi uygulamaları deneyimleyerek bu konularda daha pratik bilgi sahibi oluyorlar. Okul laboratuvarlarında, imkanlar dahilinde canlı hayvanlar üzerinde de uygulamalar yapılıyor. Örneğin, öğrenciler pansuman yapmayı ve hayvana serum takma işlemini öğreniyorlar.
MESLEKİ DONANIM
11’inci sınıf öğrencisi Furkan Akar, lisede aldıkları uygulamalı eğitimin kendilerine üniversite için altyapı kazandırdığını belirtiyor. Okulda maketler üzerinde yapılan uygulamaların yanı sıra, okul bahçesindeki sokak hayvanlarına da öğretmen gözetimi altında uygulama yapma fırsatı buluyorlar. Bu deneyimler, öğrencilerin üniversiteye hazırlanmalarına ve gelecekte hayvan sağlığı alanında çalışabilmeleri için gerekli bilgi ve becerileri edinmelerine yardımcı oluyor.
Barış Can Keleş, lisede edindikleri bilgilerle İlçe Tarım Müdürlüğü’nde çalışabileceklerini veya kendi çiftliklerini kurabileceklerini belirtiyor. Rümeysa Koz ise veteriner hekim olmak ve bilgilerini diğer öğrencilere aktarmak istediğini söylüyor.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Cemal Yeşilyurt Anadolu Lisesi Eğitim Sağlık Güncel Samsun”
GENEL
5 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGÜNDEM
7 saat önceGÜNDEM
7 saat önceGENEL
7 saat önce