DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21525440.29999%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Sakarya’da Deprem Kültür Müzesi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin Acı Hatıralarını Yansıtıyor
27 okunma

Sakarya’da Deprem Kültür Müzesi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin Acı Hatıralarını Yansıtıyor

ABONE OL
Ağustos 17, 2024 11:48
Sakarya’da Deprem Kültür Müzesi, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin Acı Hatıralarını Yansıtıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sakarya’da 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin acı hatıralarını yaşatmak ve deprem konusunda bilinçlendirmek amacıyla 20 yıl önce hizmete açılan Deprem Kültür Müzesi, ziyaretçilerine etkileyici bir deneyim sunuyor.

Adapazarı Belediyesince 2004 yılında açılan müze, göçmüş duvarları, eğik kolonları ve kırık kirişleriyle depremin yıkıcı gücünü gözler önüne seriyor. Ziyaretçiler, Anadolu Ajansı foto muhabirleri tarafından çekilen deprem fotoğraflarını inceleyerek o dramatik günü yeniden yaşıyor.

Müzede yer alan 7,4 büyüklüğündeki depremi simüle eden bir sistem, ziyaretçilere 45 saniyelik deprem anını birebir yaşatma imkanı tanıyor. 17 Ağustos 1999’da 03.02’de meydana gelen depremin dehşetini deneyimleyen ziyaretçiler, afetin yıkıcı gücünün farkına varıyor.

Deprem Kültür Müzesi, bugüne kadar 1 milyondan fazla ziyaretçiyi ağırlamış ve depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu cam kristallerle onların anısını yaşatıyor.

“Deprem bilincinin artırılmasını hedefliyoruz”

Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen acılarının tazeliğini koruduğunu belirtti. Hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına sabır dileyen Işıksu, müzenin deprem bilincinin artırılması ve gelecek nesillerin bu konuda bilinçlendirilmesi için 2004 yılında hizmete açıldığını vurguladı.

AFAD, İl ve İlçe Milli Eğitim müdürlükleri ile yürütülen bilinçlendirme çalışmalarının sürdüğünü belirten Işıksu, “Amacımız hemşehrilerimizi, özellikle gençlerimizi ve öğrencilerimizi deprem öncesi, anı ve sonrasıyla ilgili bilgilendirmek, onlara bu önemli konuda eğitim vermektir.” dedi.

Müzeye gelenlerin simülasyonla deprem anını birebir yaşadığını vurgulayan Işıksu, “Deprem öncesinde yapılacak hazırlıklar, deprem anında gösterilecek doğru tepkiler ve sonrasındaki süreç, hayati önem taşımaktadır. Deprem Kültür Müzesi’nde sergilenen fotoğraflar ve belgeler, yaşanan acıları, kayıpları ve sonrasında gösterilen dayanışmayı gözler önüne seriyor. Burada yapılan çalışmaları çok önemsiyoruz. Depreme dair bilinçlenmenin artırılması adına müzemizde sergiler düzenliyor ve halkımızın burayı ziyaret etmesini teşvik ediyoruz. Anadolu Ajansımıza da burada sergilenen fotoğraflar noktasındaki desteği için teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Her ay ortalama 3 bin 500 ziyaretçiye ev sahipliği yapan müze hakkında bilgi veren Işıksu, “Ne kadar çok ziyaretçi gelirse o kadar çok insanımıza ulaşacağımızı biliyoruz. Bu bilinçle her bir vatandaşımızın müzemize gelerek buradaki bilgileri, deneyimleri ve hatıraları paylaşmasını, deprem konusunda daha bilinçli ve hazırlıklı olmalarını hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Kentsel dönüşüme büyük önem veriyoruz”

Adapazarı Belediyesi olarak kentsel dönüşüme büyük önem verdiklerini vurgulayan Işıksu, “Şehrimizin tam kalbinde başlattığımız ‘Ada Hayat Yerinde Kentsel Dönüşüm Uygulama Alanı’nda çalışmalarımız gece gündüz süratle devam ediyor. Tüm dinamiklerimizin, sivil toplum kuruluşlarımızın ve milletimizin desteğiyle kentsel dönüşüm çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Depremin yıl dönümünde bu müze vesilesiyle bir kez daha depremin acılarını hatırlatıyor ve bilincimizi tazeliyoruz. Depremlere ve afetlere daha da duyarlı bir toplum olma yolunda ilerlemek için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

Kaynak: AA / Güncel

sakarya Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP