Bursa’da 37 yaşındaki böbrek hastası Younis Kashakra’nın kardeşi Saber Kashakra adına düzenlenen sahte pasaportla, Suriyeli İsmail El Torad’ın (31) donör olması için 32 yaşındaki Ali Almuhammed ile 40 bin dolara anlaşması sonucu açılan davada, 4 sanık “Organ ticareti yapmak veya aracılık etmek” suçundan 5’er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz sanıkların cezaları ise iyi hal indirimiyle 3’er yıl 1’er ay 15’er güne düşürüldü.
Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan bir komisyon, 40 bin dolar karşılığında sahte evrak düzenleyerek organ nakli yapmak isteyen 4 şahsın yakalanmasını sağladı. Filistin uyruklu İsrail vatandaşı Younis Kashakra, böbrek nakli için sosyal medya aracılığıyla tanıştığı Bursa’da ikamet eden Ali Almuhammed’den yardım talep etti. Almuhammed’den para karşılığında donör bulma sözü alan Kashakra, böbrek nakli için resmi olarak donör olarak göstereceği kardeşi Saber ile Bursa’ya geldi.
Böbreğini 15 bin dolara satmaya hazır olan İsmail El Torad ile görüşen Almuhammed, Bursa’ya gelen El Torad’a otel ve yemek giderleri için 2 bin lira verirken, El Torad’ın fotoğraf ve kimlik bilgilerini Saber Kashakra’nın pasaportuna yapıştırdı.
Olay, Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nün oluşturduğu nakil öncesi komisyonun donör olarak gösterilen Saber Kashakra’yı sorgulamak üzere çağırmasıyla ortaya çıktı. Komisyona Saber Kashakra’nın pasaportuna kimlik bilgilerini yapıştırarak gelen İsmail El Torad, verdiği çelişkili ifadeler sonucu gözaltına alındı. Polis daha sonra, Kashakra kardeşleri kaldıkları otelde, Ali Almuhammed’i ise evinde yakaladı. 3 şüpheli tutuklanırken, İsmail El Torad adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Savcılık soruşturmasının ardından sanıklar hakkında Bursa 31’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Yapılan ilk duruşmada, Ali Almuhammed suçlamayı reddetti, diğer sanıklar ise Türkiye’de bu şekilde organ naklinin suç olduğunu bilmediklerini savundu. Kashakra kardeşlerin avukatı, “Younis kronik böbrek hastasıdır. Kardeşi Saber, böbreğinin birini ağabeyine vermeyi kabul etti. Suç işleme gibi bir amaçları yoktu. Evraktaki sahtecilikle hiçbir ilgileri bulunmuyor. Onların dışında gerçekleşen bir olay bu. Haberleri olsa, böyle bir riske asla girmezlerdi” şeklinde savunma yaptı. Mahkeme, tutuklu 3 sanığın tahliyesine karar verdi.
Savcının “resmi belgede sahtecilik” ve “organ ve doku ticareti” suçlarından 7 yıldan 14’er yıla kadar hapis cezası talep ettiği sanıkların yargılanmasına devam edildi. Sanıkların gelmediği duruşmada, Kashakra kardeşlerin avukatı, müvekkillerinin suç işleme amacı olmadığını tekrarladı.
Mahkeme, “Yalan beyanda bulunmak” suçlarından beraatlerine karar verdiği 4 sanığı, “Organ ticareti yapmak veya aracılık etmek” suçundan 5’er yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanıkların iyi halini dikkate alan mahkeme cezayı 3’er yıl 1’er ay 15’er güne düşürdü. Ayrıca, “Resmi evrakta sahtecilik” suçundan sanıklara verilen 1’er yıl 8’er ay hapis cezasında, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GÜNDEM
39 dakika önceGENEL
47 dakika önceGENEL
50 dakika önceGENEL
51 dakika önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önce