İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Alper Şener, sahte alkolün ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını vurguladı. Sahte alkol tüketimi sonrası 6 saat içinde görme kaybı, 24 saat içinde ise ölüm riskinin bulunduğunu belirtti.
Son dönemde sahte alkolden kaynaklı ölümlerin arttığını hatırlatan Şener, bu durumun en önemli sebebinin metil alkol (metanol) kullanımı olduğunu açıkladı. İnsan vücudunda sentezlenemeyen metanolün zehirleyici etkisiyle vücudu etkilediğini dile getirdi.
Vücut tarafından metabolize edilebilen etanolün aksine, metanolün vücuttan atılamadığını, kimyasal bir madde olan metanolün antifriz, plastik ve petrokimya sanayisinde kullanıldığını söyledi.
Prof. Dr. Şener, yaklaşık 30 mililitre metanolün bile ölümcül olabileceğini, yarım su bardağı miktarının dahi hayati tehlike oluşturabileceğini belirtti. Alkol alımından sonraki ilk 6 saatte baş ağrısı, bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerin ortaya çıktığını, ancak bunların çoğu zaman alkolün normal yan etkileriyle karıştırıldığını ifade etti.
6 saat sonrasında ise görme bulanıklığı ve görme kaybının en belirgin belirti olduğunu, bu durumun maalesef kalıcı olabileceğini vurguladı. Metanolün göz sinirleri ve beyinde birikerek kalıcı körlüğe yol açtığını, tüketimin devam etmesi halinde diğer organlarda da hasar meydana geldiğini ekledi.
24 saat içinde müdahale edilmezse ölüm riskinin arttığını belirten Şener, sahte alkol zehirlenmesinin en sık 30-45 yaş aralığındaki erkeklerde görüldüğünü söyledi. Bu yaş grubunda alkol tüketiminin daha yaygın olmasından kaynaklandığını açıkladı.
Ev yapımı alkollü içkilerin içeriğinin bilinmediğine dikkat çeken Şener, yüksek alkollü içkilerden uzak durulması gerektiğini, çünkü sahtecilerin yüksek alkol oranlı içkilerin sahtesini üretmeyi tercih ettiğini belirtti. Bu durumun daha yüksek kar marjı sağlamasından kaynaklanıyor.
Sahte ve gerçek alkolü ayırt etmenin oldukça zor olduğunu, tad ve koku testlerinin yeterli olmadığını ifade etti. Bazı kimyasal testler yapılsa da bunun da kesin bir garantisi olmadığını, çünkü sahte alkollü içkilerin genellikle metanol ve etanol karışımından oluştuğunu belirtti.
Son olarak, alkol tüketimi sonrasında sağlık sorunu yaşayanların vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini önerdi.
Kaynak: AA / Tezcan Ekizler – Sağlık Katip Çelebi Güvenlik 3-sayfa Sağlık izmir
GENEL
45 dakika önceGENEL
47 dakika önceGÜNDEM
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.