DOLAR 34,2906 0.16%
EURO 37,0922 -0.36%
ALTIN 3.028,620,57
BITCOIN 22996470.03982%
İstanbul
18°

AÇIK

15:45

İKİNDİYE KALAN SÜRE

SAHA EXPO’da 5 günde 6,2 milyar dolar ticaret hacmi, 100 binin üzerinde ziyaretçi
6 okunma

SAHA EXPO’da 5 günde 6,2 milyar dolar ticaret hacmi, 100 binin üzerinde ziyaretçi

ABONE OL
Ekim 27, 2024 09:35
SAHA EXPO’da 5 günde 6,2 milyar dolar ticaret hacmi, 100 binin üzerinde ziyaretçi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

SAHA İstanbul, Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi, 22-26 Ekim tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen SAHA EXPO 2024’e ev sahipliği yaptı. Fuara 100 binden fazla ziyaretçi katıldı, bunların arasında sektör profesyonelleri, meraklı vatandaşlar ve çocuklar vardı. 25-26 Ekim’de halka açık olan fuar, büyük bir ilgi gördü. 5 gün süren etkinlik boyunca 6,2 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştirildi.

SAHA EXPO 2024, 22-26 Ekim tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirildi. Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından düzenlenen fuarda, 100 binden fazla ziyaretçi bir araya geldi. 5 günlük etkinlik süresince, toplam 6 milyar 189 milyon dolarlık 133 anlaşma imzalandı. Bu anlaşmaların 4 milyar 332 milyon dolarlık kısmı ihracat sözleşmelerinden oluşuyordu.

BİN 200’ÜN ÜZERİNDE FİRMA MİLLİ TEKNOLOJİLERİ SERGİLEDİ

Cumhurbaşkanlığı himayesinde ve 6 bakanlık ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın (SSB) desteğiyle düzenlenen fuarda, 1.200’den fazla firma geliştirdikleri milli teknolojileri sergiledi. 121 ülkeden katılımcının bulunduğu fuara, 5 farklı kıtadan 27 bakan, 6 Genelkurmay Başkanı ve 35 ülkeden 178 alım heyeti katıldı. SAHA EXPO’da 213 yeni ürün ilk kez sergilendi ve 25-26 Ekim tarihlerinde halka açık olan fuar, her yaştan vatandaşın yoğun ilgisiyle karşılaştı. TUSAŞ’ın stant alanı ve terör saldırılarında hayatını kaybedenlerin anısına oluşturulan köşe, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekti.

‘ASKER OLUP BU ARAÇLARDAN KULLANACAĞIM’

Eşi ve çocuklarıyla fuarı ziyaret eden Hüseyin Meydan, “Yerli ve milli savunma sanayinin gelişmesini görmek her zaman gurur verici. Bu gelişmeyi görmek, çok güzel bir duygu. KIZILELMA ve diğer savunma sanayi ürünleri gerçekten etkileyici. İnşallah Türkiye bu alanda daha da ilerleyecek” dedi. 5 yaşındaki Yusuf ise, “Silah aracı çok büyük ve çok beğendim. Asker olup bu araçlardan kullanacağım” dedi. Murat Aşkeleten ise, “Özellikle milli ürünlerimizle gurur duyuyoruz. Sektörden değiliz ama ülkemizde neler yapılıyor merakından geldik, görüyoruz ve gurur duyuyoruz. Bu fuara, evde oturup çay içerken gururlanmak için geldik” diye konuştu.

‘ÇOK İLERİDEYİZ ÇOK GELİŞTİK’

Fuarın Türkiye’nin sanayideki başarısını gözler önüne serdiğini söyleyen Abdullah Mancı, “Çok güzeldi. İlk kez yakından helikoptere bindim. Bu fuar sayesinde bu deneyimi yaşadım. Bu fuar, ne kadar ilerlediğimizi gözler önüne seriyor. Eskiden sadece televizyondan duyuyorduk” dedi. Ali Yavuz, millileşmeye vurgu yaparak, “Ülkemizin gururu GÖKBEY gerçekten muhteşem bir şey. İnşallah daha yakın zamanda daha da iyi şeyler yapacağımızı düşünüyorum. Savunma sanayii çok gelişti, yerli sanayide yüzde 80’lere ulaştık. Çok güzel şeyler olacak. Ben memnunum, savunma sanayinde çok iyi yerlere geldiğimizi düşünüyorum. İnşallah daha da yüzde 100’lere çıkmamız lazım. Dışarıya bağımlılıktan kurtulmamız lazım. Yerli ve milli gururumuz GÖKBEY olsun, HÜRJET olsun. Çok ilerdeyiz şu anda, çok geliştik” şeklinde konuştu.

ROKETSAN PUSU VE TANKSAVAR FÜZE SİSTEMİ L-OMTAS

SAHA EXPO’da, Türk savunma sanayinde son dönemde geliştirilen araç ve platformlar sergilendi. Ayrıca, KOBİ düzeyindeki alt yüklenici ve tedarikçi firmaların yerlileştirdiği ürünler de fuarda yer aldı. ASELSAN, uçtan uca milli ve güvenli haberleşmeye olanak sağlayan yeni ağ tabanlı haberleşme sistemlerini, özgün mühendislik eseri yeni elektronik harp podlarını ve hava tehditlerine karşı ileri çözümler sunan yeni anti drone sistemlerini ilk kez SAHA EXPO’da tanıttı.

Roketsan, geliştirdiği Roketsan Pusu, LG-155 lazer güdümlü topçu mühimmatı ve lazer güdümlü orta menzilli tanksavar füze sistemi L-OMTAS’ı, ilk kez Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı SAHA EXPO’da sergiledi. HAVELSAN, dijital birlik teknolojisinde geldiği son noktayı ilk kez SAHA EXPO 24’te uygulamalı olarak gösterdi. ULAK Haberleşme, yerli 5G altyapı sistemleri, güvenli iletişim çözümleri ve akıllı şehir uygulamalarını ziyaretçilerle buluşturdu. STM’nin tasarımcısı ve ana yüklenicisi olduğu, bu yıl Türk donanmasında göreve başlayan, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL (F-515) ve STM’nin ana alt yüklenici olarak kritik görev aldığı MİLGEM Ada Sınıfından bir korvet SAHA EXPO kapsamında, Sarayburnu ve Ataköy limanlarına demir attı.

GÖKKURT AKILLI MÜHİMMAT AİLESİ, İNSANSIZ HAVA ARACI TALAY, ZIRHLI MÜHAREBE ARACI PARS ALPHA

SAHA EXPO’da ayrıca, ASTECH DEFENCE, GÖKKURT Akıllı Mühimmat Ailesi’ni (GAM) ilk kez sergiledi. Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve ‘Dünyanın ilk alçak irtifa çok amaçlı insansız hava aracı’ (İHA) iddiasına sahip TALAY, ilk kez SAHA EXPO’da tanıtıldı. Askeri AC/DC ve DC/DC çeviricileri geliştiren Anova Ar-Ge Teknolojileri, kibrit kutusunun yarısı boyutundaki, ürün ailesinin en yeni üyesini SAHA EXPO’da sergiledi. FNSS tarafından geliştirilen 5. Nesil zırhlı muharebe aracı PARS ALPHA 8×8, SAHA EXPO ile Türkiye’de ilk kez tanıtıldı.

ASPOWER tarafından geliştirilen yerli ve özgün şarj kontrol kartının yanı sıra SAHA EXPO’da yerli ve milli teknoloji üreticisi Mikro-Tasarım Elektronik’in savunma sanayii için geliştirdiği ileri görüntüleme teknolojilerine bir yenisini eklediği ürün de görücüye çıktı. Şirket, 1280 x 1024 çözünürlüğe ve 10µm piksel adım aralığına sahip yeni SWIR (Kısa Dalgaboyu Kızılötesi) kamerasını, sektör temsilcileri ve vatandaşla buluşturdu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Teknoloji İstanbul Ekonomi Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.