DOLAR 33,9994 -0.19%
EURO 38,0675 0.4%
ALTIN 2.830,010,98
BITCOIN 21616084.39551%
İstanbul
21°

AZ BULUTLU

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Sağlıklı Yaşlanma İçin Eğitim ve Teknoloji İnovasyonu Önemli
6 okunma

Sağlıklı Yaşlanma İçin Eğitim ve Teknoloji İnovasyonu Önemli

ABONE OL
Eylül 15, 2024 10:47
Sağlıklı Yaşlanma İçin Eğitim ve Teknoloji İnovasyonu Önemli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Volitan Global Kurucu Ortağı ve CEO’su Ufuk Eren, “Sağlıklı yaşlanma, eğitimin, davranış değişikliğinin ve teknolojik inovasyonun birleşimiyle mümkün” diyerek, sağlıklı bir toplum inşa etmenin önemini vurguladı.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) ve Türkiye Sağlık Platformu (TÜSAP) iş birliğiyle düzenlenen “Sağlık Hizmetlerinde Gelecek Vizyon Toplantısı”, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nde gerçekleşti.

Toplantıda, Roche Türkiye’nin sponsor olduğu, Volitan Global’in yürüttüğü 2030 Sağlık Hareketi Projesi kapsamında hazırlanan “Türkiye’nin Sürdürülebilir Sağlık Yolculuğunda 2030 Vizyonu ve Eylem Planı: Erken Teşhis, Koruyucu Sağlık ve Veri Yönetişimi” raporu sunuldu.

Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, erişim, kalite ve maliyetin sağlık sisteminin temel unsurları olduğunu belirterek, sürdürülebilirliğin bu üç unsurunun kalitesini yükselterek finansal olarak uzun vadede yönetilebilmesini sağlamaktan geçtiğini vurguladı.

“Sağlıklı bir birey olmak, kişisel sorumluluk gerektirir” diyen Eren, “Sağlığımızı tehdit eden faktörleri bilmemiz ve kendimize bakmak için gerekli eğitimi almalıyız. Bu eğitim, erken yaşta, anaokulu ve ilkokuldan başlayarak verilmeli.” şeklinde konuştu.

Eren, “Erken teşhis ve önleyici sağlık hizmetleri sayesinde sağlık sorunlarının erken aşamalarında müdahale edilebilir, böylece hem bireylerin sağlığı korunabilir hem de sağlık sistemine olan mali yük azaltılabilir” dedi.

Türkiye’nin hızla yaşlanan bir nüfus yapısına sahip olduğunu hatırlatan Eren, “2050’de her beş kişiden biri 60 yaş ve üzerinde olacak. Bu nüfusun sağlıklı yaşlanması, hem bireyler hem de ülke için çok önemli. Sağlıklı yaşlanan bir nüfus, iş gücüne katkı sağlayacak ve sağlık sistemine olan yükü azaltacaktır.” diye belirtti.

“Eğitim yoluyla bireylerin sağlık okuryazarlığını artırmak, gelecek nesiller için sağlıklı bir toplum yaratmak için çok önemlidir” diyen Eren, “Bu konuda erken yaşta eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları başlatılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Eren, raporun vurguladığı stratejilerden birinin de veri yönetimi olduğunu belirterek, “Ülkemizde değerli veri birikimi var. Bu verileri sağlıklı bir şekilde kullanarak, doğru politikalar geliştirebilir ve yaşlanan nüfusun ihtiyaçlarına cevap verebiliriz.” dedi.

Roche’un inovasyona katkı sağlamak ve sürdürülebilir bir sağlık sistemiyle sağlıklı bir toplum oluşturmak için raporu desteklediğini ifade eden Eren, firmanın erken teşhis ve kişisel sağlığa yönelik yenilikleri desteklediğini belirtti.

Eren, “Roche, laboratuvar cihazları, erken teşhis için gerekli ilaçlar, gelişmiş ve inovatif ilaçlar üreterek, sürdürülebilir ve değer bazlı bir sağlık sistemi için çalışıyor. Firma, raporlar ve istatistikler aracılığıyla ilgili yöneticileri, birimleri ve kamu paydaşlarını bilinçlendirmeyi hedefliyor.” dedi.

Eren, sağlık teknolojilerine de destek vermeyi amaçladıklarını belirterek, “Akıllı saatler, yüzükler ve kıyafetler gibi cihazlar, bireylerin sağlık verilerini sürekli olarak ölçerek buluta gönderiyor ve analiz yapıyor. Bu sayede, bireyler hastalanmadan önce uyarılar alabilir ve önlem alabilirler. Bunlar yapay zekayla entegre akıllı sistemlerdir.” ifadelerini kullandı.

Eren, kamu-özel sektör iş birliğinin sağlık sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak için çok önemli olduğuna değinerek, “Sağlıklı bir toplum için topyekün bir hareket gerekiyor. Halk sağlığı kamunun sorumluluğundadır, ancak özel sektörle iş birliği şarttır. Ülkemizin gelecekte ekonomik olarak başarılı olması için halkımızı sağlıklı yaşlandırmamız gerekiyor. Sağlıklı yaşlanma, eğitim, davranış değişikliği ve teknolojik inovasyonun birleşimiyle mümkün.” dedi.

Kaynak: AA / Sibel Morrow – Sağlık

Yaşlanma Ekonomi Eğitim Sağlık CEO

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP