DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21525440.29999%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Sağlıklı Hayat Merkezi’nden Destek Alan Genç Kız 4 Ayda 15 Kilo Verdi
20 okunma

Sağlıklı Hayat Merkezi’nden Destek Alan Genç Kız 4 Ayda 15 Kilo Verdi

ABONE OL
Ağustos 20, 2024 07:46
Sağlıklı Hayat Merkezi’nden Destek Alan Genç Kız 4 Ayda 15 Kilo Verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

18 yaşındaki Ela Duru, Ankara’nın Sincan ilçesinde yaşıyor ve Sağlıklı Hayat Merkezi’nden (SHM) aldığı destekle 4 ayda 15 kilo verdi.

Sağlık Bakanlığı, 2017 yılında toplumu sağlıklı hayata teşvik etmek ve birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmek amacıyla SHM’leri kurdu. Türkiye genelinde 265 SHM bulunuyor. Ankara’da 7 noktada bulunan SHM’lerde obezite ve kanser taramalarının yanı sıra kadın sağlığı, çocuk gelişimi, ruh sağlığı, ağız ve diş sağlığı, tütün ve madde bağımlılığıyla mücadele gibi konularda hizmet veriliyor.

‘Kişiye Özel Diyet Listesi Hazırlanıyor’

Ela Duru, geçen yıl Sincan’da açılan 100’üncü Yıl SHM’ye başvurarak 4 ayda 15 kilo verdi. Kilolarının ciddi bir problem yarattığını belirten Duru, “Başlangıçta 113 kiloydum, şu anda 98 kiloyum. Özel bir diyet listesi hazırlandı ve kan değerlerim düzenli olarak kontrol edildi. Kilo vermeden önce yürüyüş yapmakta, egzersiz yapmakta, merdiven çıkmakta ve nefes almakta zorlanıyordum. Astım hastasıydım. Şimdi ise her şey daha iyi hale geldi. Uyku kalitem arttı, daha rahat merdiven çıkabiliyorum ve yürüyüş yapabiliyorum” dedi.

‘Her Şeyden Yiyerek Kilo Verdim’

Küçüklüğünden beri kilo problemi yaşadığını belirten Duru, “Bu zamana kadar doğru düzgün kilo veremedim. Birçok kere diyet yapmaya çalıştım ama SHM’ye başladıktan sonra düzenli bir şekilde azar azar her şeyden yiyerek kilo vermeye başladım. Egzersizler ve yürüyüşler yapmaya başladım. Vaktim oldukça yüzmeye gittim. Hedeflediğim kilo şu anda 60-65 civarında. Hedeflediğim kiloya ulaşmak için elimden geleni yapmaya devam edeceğim” diye konuştu.

‘Hastalığa Değil, Sağlığa Yatırım Yapalım’

Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Duygu Kavaklı, “Sağlıklı Hayat Merkezleri, Sağlık Bakanlığı tarafından ‘hastalığa değil, sağlığa yatırım yapalım’ anlayışıyla kurulmuş, sağlığa yönelik risklerden toplumu ve bireyi korumaya amaçlayan kuruluşlardır. Bu merkezler koruyucu sağlık hizmetlerini güçlendirmek için kuruldu. Aile hekimliği sistemi oldukça yoğun ve bu yoğunluk içerisinde karşılanamayan hizmetleri bütünleştirici bir biçimde merkezlerimizde sunuyoruz” dedi.

‘Randevusuz ve Ücretsiz’

Dr. Kavaklı, “Vatandaşlarımız buraya direkt randevu almadan gelip başvurabilirler. Bir diyetisyen için başvurulduğunda, gerek gördüğümüzde fizyoterapistimize de yönlendiriyoruz ya da uygun yaş aralığındaysa KETEM’e yönlendiriyoruz. Normalde diyetisyen ve çocuk gelişimi gibi hizmetlere vatandaşlarımız ücretli olarak ulaşıyorlar ancak bizim merkezimizde bu hizmetler tamamen ücretsiz. Merkezlerimizde uygun yaş aralığındaki kişiler kanser taramalarını yaptırabilir ve erken evrede yakalarsak yüzde 100’e yakın kurtulma şansı mevcut. Kanser taramalarımızı atlamayalım” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Sağlık Bakanlığı Türkiye Ankara Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP