Sağlık Bakanlığı, Türkiye’de 2010 yılından bu yana görülen Batı Nil Virüsü enfeksiyonuna dair bir uyarı yayımladı.
Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, virüsün görüldüğü bölgelerde yaşayan veya bu bölgelere seyahat eden kişilerin, Batı Nil Virüsü bulaşma riskine karşı dikkatli olması gerektiği belirtildi. Enfeksiyonun önlenmesinin en etkili yolu sivrisineklerden korunmak olduğu vurgulandı. Bu nedenle, ilgili bölgelerde seyahat edenlerin Bakanlığın yayımladığı seyahat talimatlarına uymaları önemle tavsiye edildi.
Açıklamada, virüse yakalananların yaklaşık %80’inde herhangi bir belirti görülmediği, ancak %20’sinde ateş, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, lenf bezlerinde şişlik, bulantı-kusma ve cilt döküntüleri görülebileceği belirtildi. Hastaların iyileşme süresinin genellikle 1 hafta olduğu ifade edildi.
Vatandaşların, Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu riski taşıyan ülkeler hakkında bilgi almak için seyahat sağlığı merkezlerinden veya 444 77 34 numaralı seyahat sağlığı hattından bilgi alabileceği belirtildi.
Batı Nil Virüsü, tropik ve ılıman iklimlerde yaygın görülen bir virüstür. İlk olarak 1937 yılında Uganda’nın Batı Nil Bölgesinde tespit edildi. Virüs, sivrisinekler aracılığıyla tüm memeli hayvanlara ve insanlara bulaşabilir. Hastalık, 2-8 gün süren bir kuluçka döneminin ardından yüksek ateş, bulantı ve ağrı ile kendini gösterir. Ağır vakalarda ise hasta yarı-koma durumuna girebilir.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık
”
GÜNDEM
10 saat önceGÜNDEM
10 saat önceGÜNDEM
10 saat önceGENEL
10 saat önceGENEL
10 saat önceGENEL
10 saat önceGENEL
10 saat önce