DOLAR 33,9902 -0.26%
EURO 38,0556 0.33%
ALTIN 2.829,970,98
BITCOIN 21483075.29486%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:02

SABAHA KALAN SÜRE

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan "maymun çiçeği virüsü" açıklaması: Türkiye’de görülmedi
20 okunma

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan "maymun çiçeği virüsü" açıklaması: Türkiye’de görülmedi

ABONE OL
Ağustos 18, 2024 07:44
Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan "maymun çiçeği virüsü" açıklaması: Türkiye’de görülmedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, maymun çiçeği virüsü ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi ve halkı sakinleştirerek herhangi bir salgın endişesi olmadığını belirtti. Bakan, “Şu an için alarm durum yok. Milletimiz rahat etsin.” dedi.

Bakan Memişoğlu, Habertürk’te yaptığı canlı yayın sırasında maymun çiçeğinin Covid-19’dan farklı bir virüs olduğunu, RNA değil DNA bazlı olduğunu vurguladı. “Daha agresif seyredeceğini bilim insanları düşünmüyor,” diye açıkladı. Maymun çiçeğinin 20 yıldır Afrika’da, özellikle Kongo’da görüldüğünü ve yeni bir hastalık olmadığını ifade eden Bakan, virüsün uzun süreli temas veya cinsel ilişki yoluyla bulaştığını ve Covid-19 gibi solunum yoluyla bulaşmadığını belirtti.

Türkiye'de maymun çiçeği virüsü var mı? Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan açıklama varSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu

“MAYMUN ÇİÇEĞİ TÜRKİYE’DE GÖRÜLMÜYOR”

Bakan Memişoğlu, Türkiye’de şu ana kadar maymun çiçeği vakasına rastlanmadığını belirtti. “Bilim insanlarıyla görüştük, 2024’te ülkemizde bu virüs görülmedi,” diye açıkladı. “Özellikle söylüyorum çünkü bazen insanlar duymak istedikleri şeyleri yaymaya çalışıyorlar,” diye ekledi.

“BÜTÜN PLANLAR HAZIR”

Bakan Memişoğlu, maymun çiçeği virüsü için gerekli tüm önlemlerin alındığını ve bir bilim kurulu oluşturulduğunu belirtti. “Bu kurul, hastalıkla mücadele için gerekli rehberi oluşturdu,” dedi. “Dünya Sağlık Örgütü de hazırlıklı olmamızı söylüyor.” dedi. Bakan, “Bütün bilim insanları bunun bir pandemi olacağını düşünmüyor,” dedi. “Tabii ki sağlıkta her şey değişebilir, bu yüzden dikkatli olmamız gerekiyor,” diye ekledi.

Türkiye'de maymun çiçeği virüsü var mı? Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan açıklama var

“ÇİÇEK AŞISI KORUYUCU”

Bakan Memişoğlu, çiçek aşısının maymun çiçeği virüsünden korunmada etkili olduğunu belirtti. “Çiçek aşısı olanların yüzde 85’inin korunduğu söyleniyor,” dedi. “1980’lerden önce ülkemizde herkese çiçek aşısı yapıldı, ancak biz yine de tüm önlemlerimizi alıyoruz.” diye ekledi. Bakan, Sağlık Bakanlığı’nın maymun çiçeği hakkında detaylı bir rehber yayınladığını ve bu rehberin bakanlığın web sitesinde bulunduğunu belirtti.

“BELİRTİLERİ DİKKAT ÇEKTİRİCİ”

Bakan Memişoğlu, maymun çiçeğinin belirtilerini de anlattı. “Ateş ve baş ağrısıyla başlıyor, daha sonra ciltte görünür bulgular ortaya çıkıyor,” dedi. “Bu belirtiler diğer hastalıklarda da görülebilir, ancak Afrika’dan gelen kişilerde bu hastalığı göz önünde bulunduruyoruz,” diye ekledi.

Türkiye'de maymun çiçeği virüsü var mı? Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan açıklama var

“SALGIN ENDİŞESİ YOK”

Bakan Memişoğlu, “Bir salgın hastalık endişemiz yok,” diye tekrarladı. “Şu an için alarm durumu yok. Milletimiz rahat etsin,” dedi. Bakan, maymun çiçeği virüsünün bazı varyantlarının daha ölümcül olduğunu, ancak bu ölümcül vakaların çoğunlukla zayıf bağışıklık sistemine sahip insanlarda görüldüğünü belirtti. “Bu nedenle virüs dikkatle takip ediliyor,” dedi.

Haberler.com / Abdullah Aydemir – Sağlık

Kemal Memişoğlu Sağlık Bakanı Monkeypox Türkiye Dünya Sağlık Dünya Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.