Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Etlik Şehir Hastanesi’nde düzenlenen 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu, ülkenin sağlık alanında kaydettiği ilerlemeleri vurgulayarak, 2002’de her vatandaşın yılda sadece 2 kez sağlık hizmetinden yararlandığını, bu rakamın bugün 11,7’ye çıktığını belirtti. Yatak kapasitesinin de 2002’de %1-2 iken bugün %80’in üzerine çıktığını ifade eden Bakan Memişoğlu, bu başarının binlerce insanın emeği ve özverisinin sonucu olduğunu söyledi.
Bakan Memişoğlu, sağlık hizmetlerinin yanı sıra, yeni teknolojiler ve bilgiler üretme hedeflerini de dile getirdi. “Biz sadece sağlık hizmeti vermekle yetinmeyeceğiz,” diyen Bakan, “Bu mükemmel altyapıya sahip hastanelerimizde, sağlık bilgisini ve teknolojisini üretmek, bilime yenilikler katmak ve yeni bir şeyler söylemek zorundayız. Bu artık bizim sorumluluğumuz ve görevimiz. Sadece hastaları tedavi etmek değil, aynı zamanda burayı sağlığın bilgilerinin ve teknolojilerinin üretildiği bir merkez haline getirmek istiyoruz,” dedi.
Hastanelerde klinik çalışmalara yönelik Faz 3’ün yanı sıra Faz 1 ve Faz 0 çalışmalarının da yapılması için gerekli altyapı ve insan gücünün mevcut olduğunu belirten Bakan Memişoğlu, bu yapıları sadece hizmet binası olarak değil, tıp biliminin merkezleri olarak gördüklerini ifade etti. Bu amaçla TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) üzerinden bir ekosistem oluşturmayı hedeflediklerini belirten Bakan, “Bu ekosistem, hem finansmanı, hem insan gücünü, hem bilim gücünü, hem de fiziki yapıları kapsayacak. Şu anda en önemli hedefimiz, bu yapıları, 2’nci basamak ve 1’inci basamak tedavi hizmetleriyle birlikte, koruyuculuğun da yer aldığı entegre bir şekilde çalıştırmak. Yani bütüncül sağlık hizmeti vermek. Bunun için şu anda mevzuat çalışmaları yapıyoruz,” dedi.
Bakan Memişoğlu, sağlık hizmetinin doğru yerde ve doğru zamanda etkin bir şekilde verilmesini sağlamak için çalıştıklarını vurguladı. “Buraya gelmesi gereken hastanın buraya gelmesini, 2’nci basamak devlet hastanelerine gitmesi gereken hastanın oraya, aile hekimliğine başvurması gereken hastanın da aile hekimlikleri veya temel sağlık hizmetlerinde etkin tedaviyi veya koruyuculuğu alabilmesini sağlamak istiyoruz. Bunun için hem mevzuat, hem işlerlik, hem de yönetsel anlamda çalışmalar yapıyoruz,” dedi.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde ise Bakan Memişoğlu, akademi camiasının sadece hizmet veya eğitim sorumluluğu olmadığını vurguladı. “Akademi dünyası gelecek dünyadaki sağlık sistemini de oluşturur,” diyen Bakan, “Türkiye’nin gelişiminin sorumluluğunu da taşıyor. Her zaman söylüyorum, daha çok çalışacağız, üreteceğiz. Bilim ve bilgi olmadan bir yere varamayız. Birbirimize farklılıklarından ve ayrıştıran politikalarla uzaklaşmadan bir arada nasıl çalışırız, bu iyiliği nasıl güçlü hale getiririz? İşte bunların merkezi, buranın cevabı akademik dünyasıdır, bilim dünyasıdır. O nedenle sizlere, bizlere çok iş düşüyor. Sağlık Bakanlığı olarak biz iş birliğine, desteğe her zaman hazırız. Çünkü Sağlık Bakanlığı’nın bütün sağlık hizmetini, eğitimini, bilgisini artıracak her türlü kişiye, kuruma destek vermek ve onun önünü açmak sorumluluğu vardır. Sadece kamu hastaneleri, bizim hastanelerimiz değil, Sağlık Bakanlığı, üniversiteleri, sağlık uygulama merkezleri dahil, özel sektör dahil, vakıf üniversiteleri dahil, bütün sağlık hizmeti sunulan, araştırma yapılan her yer Sağlık Bakanlığı’nın desteğiyle ve onun politikalarıyla şekilleniyor. Bizim bakışımız bu. Biz hepsinin hizmetkarıyız. Biz toplumun, bilim insanının, üniversitelerin, hastanede hizmet eden herkesin hizmetkarı ve onun Sağlık Bakanlığı’yız,” ifadelerini kullandı.
Haber-Kamera: Ruken KADIOĞLU-Samet ÖKSÜZ/ANKARA,
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GÜNDEM
11 saat önceGÜNDEM
11 saat önceGÜNDEM
11 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
12 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.