12 günlük muhalif ilerlemesinin ardından 53 yıllık Esad rejimi sona erdi. Şam’da kontrolü ele geçiren muhalifler, 13 yıllık iç savaşın ardından Beşar Esad’ın Moskova’ya kaçmasına yol açtı.
Esad’ın devrilmesinin ardından, Rusya’nın Suriye’deki askeri üslerinin geleceği belirsizliğini koruyor. Uydu görüntüleri, Rus gemilerinin Tartus askeri üssünden geçici olarak ayrıldığını gösteriyor.
Maxar Technologies’in 10 Aralık’ta yayınladığı görüntüler, bazı gemilerin Pazar gününden itibaren Tartus’tan ayrılıp Akdeniz’de beklediğini ortaya koydu.
Maxar’ın 5 Aralık’ta çektiği görüntülerde Tartus limanında Rus gemileri görülürken, 10 Aralık görüntülerinde bu gemiler yoktu.
BBC’nin haberine göre, uydu görüntüleri Rusya’nın gemilerini en azından geçici olarak limandan çektiğini gösteriyor. İki güdümlü füze firkateyni Suriye kıyılarına yaklaşık 13 km mesafede demirlemiş durumda, ancak filonun geri kalanının yeri bilinmiyor.
Akdeniz’e doğrudan erişim sağlayan, deniz tatbikatlarına ve savaş gemisi konuşlandırmasına olanak tanıyan Tartus askeri üssü, Rusya için stratejik öneme sahip.
Rusya’nın Suriye’de iki ana üssü bulunmaktadır: Akdeniz kıyısındaki Tartus deniz üssü ve Lazkiye yakınlarındaki Hmeymim Hava Üssü. Maxar’ın aynı gün çektiği görüntüler, Hmeymim üssünde faaliyetlerin devam ettiğini ve uçakların pistte olduğunu gösteriyor.
Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Hmeymim ve Tartus üslerinin durumuyla ilgili olarak, konunun önemli olduğunu ve Suriye’deki yeni yönetimle istişare edilmesi gerektiğini belirtti. Mevcut istikrarsızlık ortamında zamana ve kapsamlı görüşmelere ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Daha önce de üslerin geleceği hakkında spekülasyon yapmanın erken olduğunu vurgulamıştı.
GENEL
54 dakika önceGENEL
56 dakika önceGENEL
56 dakika önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önce