DOLAR 34,1142 0.28%
EURO 38,1059 0.12%
ALTIN 2.866,331,32
BITCOIN 21719712.45521%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:29

İKİNDİYE KALAN SÜRE

RTEÜ’den Akıllı Ateş Takip Cihazı Geliştirildi
11 okunma

RTEÜ’den Akıllı Ateş Takip Cihazı Geliştirildi

ABONE OL
Eylül 11, 2024 09:44
RTEÜ’den Akıllı Ateş Takip Cihazı Geliştirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden (RTEÜ) bilim insanları, üç yıllık titiz bir çalışmanın ardından, ateşli hastaların vücut ısılarını gerçek zamanlı olarak takip eden bir ‘inovatif ateş takip cihazı’ geliştirmeyi başardı. Madeni para boyutundaki cihaz, koltuk altına veya omuza yerleştirilerek, üzerindeki hassas sensörlerle vücut sıcaklığını sürekli olarak ölçüyor. Herhangi bir ateş yükselmesi durumunda ise cihaz, anında cep telefonlarına bildirim göndererek, hızlı ve etkili müdahaleyi mümkün kılıyor.

RTEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Yıldız ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Gül, özellikle ateşli hastalıkların takip edilmemesi durumunda ortaya çıkabilecek havale riskine karşı önlem almak amacıyla bu projeyi başlattılar. Üç yıl süren yoğun çalışmalar sonucunda, vücut ısısını 1 hafta boyunca kesintisiz takip edebilen ve olası bir ateş artışını hemen haber veren bu akıllı cihaz hayata geçirildi. Özellikle ebeveynler, bu cihaz sayesinde çocuklarının başında sürekli nöbet tutma ihtiyacından kurtulup, olası bir havale riskine karşı erken müdahale edebilecekler.

‘HERHANGİ BİR SORUN OLURSA TELEFONLAR ÇALACAK, BİLDİRİM GÖNDERİLECEK’

Doç. Dr. Yasin Yıldız, cihazın donanım ve yazılımının tamamının kendileri tarafından geliştirildiğini ve patentini aldıklarını belirterek, bu sayede ateşli hastalıklara karşı erken müdahalenin sağlanabileceğini vurguladı. Yıldız, “Çocuklar sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan ateş yükselmeleri yaşayabiliyorlar. Bu durum çalışan anne ve babalar için büyük bir endişe kaynağı oluyor ve onları çocuklarının başında uzun süre beklemeye zorluyor. Geliştirdiğimiz bu cihaz, bu zorluğun üstesinden gelmek için tasarlandı. Aileler artık rahatça dinlenebilecek, bir sorun olması durumunda ise cihaz, telefonlarına bir bildirim göndererek onları uyaracak. Bu da zamanında müdahale imkanı sağlayacaktır. Cihazın, hastalığa erken dönemde müdahale etme imkanı sunması, hem hasta hem de ailesi için konfor sağlayacak ve hastanın sağlığına olumlu yönde etki edecektir” dedi.

‘CİHAZIN HER ŞEYİNİ BİZ GELİŞTİRDİK’

Doç. Dr. Fatih Gül, üniversite olarak sağlık alanında ihtiyaç duyulan ürünleri geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek, cihazın koltuk altında olmak üzere, gerektiğinde farklı bölgelerde de kullanılabileceğini söyledi. “Cihazımız, antialerjik özellikte olup, 7 güne kadar hasta takibi yapabiliyor. 7 günün üzerindeki durumlarda ise hastane takibi gerekmektedir. Cihazın hem donanım hem de yazılımını tamamıyla biz geliştirdik. Basit bir ünite olarak tasarladık ve ses çıkarmamasını sağladık. Ses, hasta için rahatsız edici olabilir ve özellikle bebeklerin uykusunu bölme riskini taşıyor. Bunun yerine, cihaz uzaktaki takipçiye bildirim gönderecek şekilde programlandı. Üniversite olarak sağlık ve mühendislik birimlerini bir araya getirerek, dünyada ihtiyaç duyulan sağlık ürünlerini geliştirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

HABER- KAMERA: Mehmet Can PEÇE/RİZE,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Teknoloji Sağlık Rize

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP