DOLAR 34,1126 0.27%
EURO 38,1044 0.11%
ALTIN 2.867,031,35
BITCOIN 21678551.91681%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:14

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Rosatom’un Bilgi Buzkıranı Kuzey Kutbu keşif gezisi sona erdi
19 okunma

Rosatom’un Bilgi Buzkıranı Kuzey Kutbu keşif gezisi sona erdi

ABONE OL
Ağustos 26, 2024 09:47
Rosatom’un Bilgi Buzkıranı Kuzey Kutbu keşif gezisi sona erdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bu yıl ilk defa uluslararası bir platformda düzenlenen “Bilgi Buzkıranı” adlı 5. bilim ve eğitim seferi, Rosatom’un düzenlemesiyle sona erdi. Rusya’nın Murmansk kentine dönen ekip, Kuzey Kutbu macerasını geride bıraktı.

Rosatom’dan yapılan açıklamaya göre, Rusya, Çin, Macaristan, Hindistan, Güney Afrika, Kazakistan, Kırgızistan, Moğolistan, Tunus, Bangladeş, Kamerun, Belarus, Ermenistan, Özbekistan ve diğer ülkelerden 78 öğrenci ve genç uzman sefere katıldı.

50 Let Pobedy Buzkıranı’nın kaptanı Ruslan Sasov, geziye katılanların 2979 mil yol kat ettiğini belirterek, “Çocuklar, Franz Josef Toprakları takımadaları gibi eşsiz manzaralarla dolu Kuzey Kutbu’nu ilk kez deneyimledi. Buzdağları, morslar ve balinalar gördüler. Denizciler, bilim insanları, mühendisler, araştırmacılar… Kuzey Kutbu sizi bekliyor. 2024 Bilgi Buzkıranı, gelecek yıl tekrar gezegenin zirvesine ulaşmaya hazır olarak Murmansk’a döndü.” dedi.

Hindistanlı katılımcı Neeven Ved ise, “İnanılmaz bir maceraydı. Sanırım Hindistan’dan nükleer bir buzkıran gemisiyle Kuzey Kutbu’na giden ilk çocuk benim. Yolculuk boyunca bilim ve teknoloji hakkında çok şey öğrendik, uzmanlarla bilgi alışverişinde bulunduk ve çeşitli konuları tartıştık. Bu çok değerli bir deneyimdi. Nükleer buzkıranla seyahat etmek harika bir deneyimdi. Buzkıran hızlı, güçlü ve çok rahat.” şeklinde duygularını ifade etti.

Bilgi Buzkıranı, doğa bilimlerini ve nükleer teknolojileri yaygınlaştırmayı, geleceğin parlak zekalarını keşfetmeyi ve desteklemeyi amaçlayan uluslararası bir bilim ve eğitim projesidir.

Nükleer Enerji Bilgi Merkezleri ağı tarafından Rosatom ve Rus Znanie Derneği’nin desteğiyle hayata geçirilen projede, katılımcılar konferanslar, atölye çalışmaları, bilimsel oyunlar, film gösterimleri ve daha birçok etkinliğe katıldı. Ayrıca, gemi üzerinde, Kuzey Kutbu yolculuğuna katılan öğrencilerin hayatlarını anlatan bir belgesel dizi çekildi.

Rosatom ve Rus Znanie Derneği, dünyanın en kuzeyinde dersler verirken, bilim insanları ve bilimi popülerleştirme çalışmalarına katılanlar da gemide ve Kuzey Kutbu’nda konuşmalar gerçekleştirdi. Yakın zamanda, en kuzeydeki noktada verilen dersler ve Bilgi Buzkıranı belgesel dizisi, Rus Znanie Derneği platformunda herkese sunulacak.

Nükleer enerjiyle çalışan 50 Let Pobedy buzkıranı, 13 Ağustos’ta Murmansk’tan yola çıkarak, keşif ekibiyle birlikte Kuzey Kutbu’na ulaşmıştı. 17 Ağustos’ta Kuzey Kutbu’na ulaşan ekip, ulusal bayraklarını buraya bırakmıştı.

Rosatom’un Bilgi Buzkıranı adlı Kuzey Kutbu keşif gezisi, nükleer buzkıran filosunun 65. kuruluş yıldönümünde düzenlenmesiyle özel bir anlam taşıyor.

Uluslararası İlişkiler Ekonomi Rusya Çevre Uluslararası İlişkiler Eğitim Ekonomi Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP