DOLAR 34,0675 0.01%
EURO 38,1654 0.66%
ALTIN 2.830,681,01
BITCOIN 21135703.21381%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Roma Dönemine Ait Kadın Mezarına Satala Antik Kenti’nde Rastlandı
8 okunma

Roma Dönemine Ait Kadın Mezarına Satala Antik Kenti’nde Rastlandı

ABONE OL
Eylül 17, 2024 07:47
Roma Dönemine Ait Kadın Mezarına Satala Antik Kenti’nde Rastlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde yer alan Satala Antik Kenti’nde yürütülen kazılarda kadın mezarına rastlandı. Antik kent, Roma İmparatorluğu’nun 15’inci Lejyonu tarafından 600 yıl boyunca yönetilmişti. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Elif Yavuz Çakmur, son 1,5-2 aylık nekropol çalışmalarında 16 mezar açıldığını ve bunların çoğunun basit toprak gömü veya kiremit mezarlardan oluştuğunu belirtti. Kadın mezarının ise diğerlerinden farklı olarak dikkat çekici olduğunu ve gelecek antropolojik verilerin kadın hakkında daha detaylı bilgiler sağlayacağını ifade etti.

Askeri bir karargah olarak kullanılan Satala Antik Kenti’nde çalışmalarını sürdüren ekip, cam, metal ve pişmiş toprak eserlere ek olarak bronz bir obje de keşfetti. Kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Gümüşhane Valiliği, Kelkit Kaymakamlığı, Kelkit Belediyesi ve Türk Tarih Kurumu’nun desteğiyle gerçekleştiriliyor. 16 Ağustos’ta başlayan kazılar, Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Elif Yavuz Çakmur başkanlığında, 18 kişilik bir ekiple sonbaharın sonuna kadar devam edecek.

Dr. Öğretim Üyesi Elif Yavuz Çakmur, kadın mezarının bir lejyon mezarının hemen yanında bulunduğunu ve geç dönemde kullanılmak üzere açılmış olabileceğini belirtti. Gelecek antropolojik çalışmaların bu konuda daha kesin bilgi sağlayacağını da ekledi.

‘ONUR VERİCİ’

Batum’da gerçekleştirilen 26’ncı Uluslararası Arkeoloji Kongresi’nde Roma dönemine ait çalışmalar incelendikten sonra düzenlenen gezi ve inceleme programı kapsamında, İngiltere, Almanya, Macaristan, Fransa, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Avusturya, Finlandiya, Polonya ve ABD’den gelen 69 arkeolog Satala Antik Kenti’ni ziyaret etti. Dr. Öğretim Üyesi Elif Yavuz Çakmur, Avrupa’nın en önemli arkeoloji kongrelerinden birinin bu yıl Batum’da gerçekleştiğini ve kongre katılımcılarının Satala’yı gezi rotalarına dahil etmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Bu ziyaretin Satala’nın uluslararası alanda tanıtımına önemli katkı sağlayacağını ve antik kentin değerini daha da ortaya çıkaracağını belirtti.

‘ROMA LEJYONERİNE AİT ZIRH GÜMÜŞHANE MÜZESİ’NDE SERGİLENECEK’

Çalışma alanını ziyaret eden AK Parti Gümüşhane Milletvekili Celalettin Köse, arkeologların Gümüşhane şehir merkezindeki müzeyi ziyaret edeceklerini ve sokaklarda gezeceklerini belirtti. Kelkit ve Gümüşhane’nin tanıtımına önemli bir katkı sağlayacak bu ziyaretin en verimli şekilde değerlendirileceğine inandığını ifade etti. 2 bin 800 yıllık Urartu Kemeri’nin Gümüşhane Şehir Müzesi’nde sergilendiğini ve Erzurum’da sergilenen Roma Lejyonerine ait zırhın da önümüzdeki günlerde Gümüşhane Müzesi’ne getirilerek sergileneceğini duyurdu. Tüm hemşerilerini müzeye davet etti.

Satala Antik Kenti’ni ziyaret eden arkeologlardan Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletinde bulunan Anıtlar Kurulu yetkilisi ve Uluslararası Limes Kongresi Direktörü Dr. Andreas Thiel, antik kentin büyüklüğüne şaşırdığını ve arkeologlar için büyük bir şans olduğunu belirtti. Bu bölgede büyük bir şehrin oluşmamasının nedeninin araştırılması gerektiğini ve meslektaşlarının çalışmalarıyla bu soruya cevap bulunacağını umduğunu söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yerel Haberler Kültür Sanat Elif Yavuz Gümüşhane Kelkit Eğitim Güncel Roma

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP