DOLAR 34,1146 0.28%
EURO 38,1233 0.16%
ALTIN 2.864,201,24
BITCOIN 21595222.34781%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Rize’de Geliştirilen Akıllı Ateş Takip Cihazı ile Erken Müdahale Mümkün Olacak
8 okunma

Rize’de Geliştirilen Akıllı Ateş Takip Cihazı ile Erken Müdahale Mümkün Olacak

ABONE OL
Eylül 11, 2024 09:45
Rize’de Geliştirilen Akıllı Ateş Takip Cihazı ile Erken Müdahale Mümkün Olacak
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nden (RTEÜ) bilim insanları, üç yıllık yoğun bir çalışma sonucunda, ateşli hastaların vücut ısılarını anlık olarak takip eden ve “inovatif ateş takip cihazı” olarak adlandırdıkları akıllı bir cihaz geliştirdi. Madeni para büyüklüğünde olan bu cihaz, koltuk altına veya omuza yerleştirildiğinde, üzerindeki hassas sensörlerle vücut ısısını sürekli olarak ölçüyor. Ateş yükselmesi durumunda, cihaz anında bir uyarı mesajı göndererek, kullanıcının cep telefonuna bildirimde bulunuyor.

RTEÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasin Yıldız ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Gül, ateşli hastalıkların beraberinde getirdiği ve özellikle takip edilmediği durumlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen risklerin farkında olarak bu projeyi başlattılar. Üç yıllık titiz çalışmaların sonucunda, ateşli hastaların vücut ısısını sürekli takip eden ve olası tehlikelere karşı erken müdahale imkanı sağlayan akıllı bir cihaz tasarlandı. Koltuk altına, bacağa veya omuza yerleştirilebilen bu cihaz, madeni para büyüklüğünde olup, üzerindeki sensörler sayesinde 1 hafta boyunca vücut ısısını sürekli olarak takip ediyor. Ateş yükselmesi durumunda, cihaz, kullanıcının cep telefonuna anında bir uyarı mesajı gönderiyor. Bu cihaz, özellikle çocukların ateşli hastalıklarında ebeveynlerin sürekli başucunda beklemek zorunda kalmasını önleyerek, havale riskine karşı erken müdahaleyi sağlayarak önemli bir rol üstleniyor.

‘SORUN OLURSA TELEFONLARI ÇALIP, BİLDİRİM DÜŞECEK’

Doç. Dr. Yasin Yıldız, cihazın donanım ve yazılımını geliştirdikleri ve patentini aldıkları cihazın, üzerindeki sensörler sayesinde ateşli hastalığa erken dönemde müdahale imkanı sağladığını belirtti. Yıldız, “Çocuklar sık sık üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak ateşleniyor ve bu durum özellikle çalışan anne ve babalar için büyük bir endişe kaynağı olabiliyor. Çocuklarının başında uzun saatler beklemek zorunda kalıyorlar. Geliştirdiğimiz bu cihaz, tam olarak bu endişelerin giderilmesi amacıyla tasarlandı. Artık aileler rahat bir şekilde dinlenebilir ve herhangi bir sorun durumunda, cihaz, cep telefonlarına bir uyarı mesajı göndererek onları bilgilendirecek. Bu sayede, zamanında müdahale ederek, hastalığın seyrini olumlu yönde etkileyeceklerdir. Cihazın hastalığa erken müdahale imkanı sağlaması, hem hastaya hem de ailesine konfor sağlayarak, hastanın sağlığını olumlu yönde etkileyecektir” dedi.

‘CİHAZIN TAMAMINI BİZ GELİŞTİRİYORUZ’

Doç. Dr. Fatih Gül, üniversite olarak ihtiyaç duyulan sağlık ürünlerinin geliştirilmesini hedeflediklerini belirterek, “Cihazımız, öncelikle koltuk altına yerleştirilmek üzere tasarlandı ancak ihtiyaç duyulan herhangi bir bölgeye uygulanabilir özelliktedir. Antialerjik bir malzeme kullanılarak üretilen cihaz, 7 gün boyunca hasta takibi yapabilecek şekilde tasarlandı. 7 günden uzun süren durumlarda, hastane takibi gerekmektedir. Cihazın hem donanımını hem de yazılımını tamamen kendimiz geliştirdik. Basit bir ünite tasarladık ve bu ünitenin ses çıkartmasını engelledik. Ses çıkarma durumunda, hasta rahatsız olabilir ve özellikle bebeklerin uykusunu kaçırabilir. Cihaz, uzaktaki takipçiye de bildirim gönderebilecek şekilde tasarlandı. Üniversite olarak, sağlık ve mühendislik birimlerini bir araya getirerek, dünya çapında ihtiyaç duyulan sağlık ürünlerini geliştirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Teknoloji Sağlık Rize

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP