Trabzon sokaklarını sanatıyla süsleyen ressam Yıldıray Yıldırım, 6 Şubat depreminde kaybettiği ablası Aynur Yıldırım Barık ve eniştesi Doğan Barık’ın anısını, eğitime destek vererek yaşatıyor. Yağlı boya tablolarından elde ettiği gelirle ablasının ve eniştesinin adını taşıyan bir kütüphane kuran Yıldırım, şimdi ise ikinci bir kütüphane kurmaya hazırlanıyor.
Yıldırım, 20 yılı aşkın süredir yağlı boya sanatıyla ilgileniyor ve özellikle duvar çizimleriyle tanınıyor. Eserleri, Trabzon’un pek çok sokağında ve köprü ayaklarında görülebiliyor. Son yıllarda tarihi binaların dış cephelerine, şehrin geçmişine ait fotoğrafları resmetmeyi ve renklendirmeyi tercih eden Yıldırım, bölgenin kültürel zenginliğini tuvallerine taşıyor. Depremde hayatını kaybeden sınıf öğretmeni ablası ve rehber öğretmen eniştesinin anısını yaşatmak isteyen Yıldırım, eğitime yaptığı katkılarla bunu başarmaya çalışıyor. Ablası ve eniştesinin adını taşıyan ilk kütüphaneyi Arsin ilçesindeki bir okula kuran Yıldırım, köylerdeki öğrencilere kitap ve burs desteği sağlıyor. Şimdi ise Gölçayır İlkokulu’nda ikinci bir kütüphane kurma hazırlıklarına devam ediyor.
‘ÇOCUKLARA MİRAS BIRAKMAK İSTİYORUZ’
Eğitime birçok proje ve kitap kampanyasıyla destek veren Yıldırım, “6 Şubat depreminde ablam ve eniştemi kaybettim. İkisi de eğitimciydi. Bu acı herkes için çok büyük. Ablam ve eniştemin isimlerini yaşatmak için Arsin Cumhuriyet İlköğretim Okulu’na bir kütüphane yaptık. Sonra bu alışkanlık haline geldi. Şimdi ikincisini Gölçayır İlkokulu’na yapıyoruz. Bu kütüphane hem akrabalarımız hem de Kıbrıslı depremzede ‘Şampiyon Melekler’ adına yapılıyor. Çalışmalarımızın gelirleri bu projeler için kullanılıyor. Kitap kampanyalarımız da devam ediyor. Hem görsel izimiz kalsın hem de çocuklara miras bırakmak istiyoruz. Kıbrıs’tan sonra köy okullarına yönelmeyi düşünüyoruz. Köy okullarına, engelli çocuklarımıza ve toplumdan soyutlanan insanlara, elimizden gelen her şeyi sanatsal anlamda yapmaya çalışacağız” dedi.
Şehrin dört bir yanında iz bırakan çalışmalarının hem kendisi hem de şehir halkı için anlam taşıdığını vurgulayan Yıldırım, “Bu mesleği yapmak bir nevi meditasyon. Rahatlatıcı ve huzurlu. Ayrıca iz bırakıcı. Her yaptığımız yer, ömür boyu kalıyor. Şehirde ismimiz yaşıyor, bu da hoşumuza gidiyor. Yomra Belediyesi ile başladık. Sonra Ganita, Çocuk Trafik Eğitim Merkezi, Eko Park, tarihi valilik ve daha birçok yer. Sonra bireysel devam ettim. Bakanlığa ‘Bir Zamanlar Trabzon’ projesi yaptık. Proje bittikten sonra çizimleri halkla buluşturduk. Trabzon, Ortahisar’da toplamda 170 metre çizimlerim var. Yaşadığımız şehri tanımaları ve anlamaları için gençlere öyle bir iz bırakmak istedik. Bu zamana kadar en çok Trabzonspor çizdim ama ben tarihi evler, tarihi binalar çizmeyi daha çok seviyorum. Çünkü onlar bizi yansıtıyor. Bizim şehrimiz, bizim tarihimiz, daha sıcak ve samimi geliyor” diye konuştu.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
”
GENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGENEL
3 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.