DOLAR 34,1218 0.03%
EURO 38,2801 0.28%
ALTIN 2.922,290,28
BITCOIN 21695790.17469%
İstanbul
24°

AÇIK

19:04

AKŞAMA KALAN SÜRE

Ramazan Uludağ’ın 25 Yıl Süren Ağaçlandırma Projesi: ‘Mutlu Çiftler Hatıra Ormanı’
6 okunma

Ramazan Uludağ’ın 25 Yıl Süren Ağaçlandırma Projesi: ‘Mutlu Çiftler Hatıra Ormanı’

ABONE OL
Eylül 25, 2024 09:48
Ramazan Uludağ’ın 25 Yıl Süren Ağaçlandırma Projesi: ‘Mutlu Çiftler Hatıra Ormanı’
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konya’da yaşayan Ramazan Uludağ, 79 yaşında olmasına rağmen, yorulmak bilmeyen bir doğasever. 25 yıl önce, Boztepe adlı bir bozkır alanını yeşillendirmeye karar vermiş. Düğün ve nişanlarda mani söyleyen Uludağ, bu etkinliklerde aldığı bahşişleri fidan satın almak için kullanmış. “Nişanlarda ‘makas kesme’ parası almazdım,” diyor Uludağ, “buraya ağaç dikmeye başladığımdan beri o bağışları toplamaya çalıştım. O parayla ağaç satın aldım ve buraya diktim. Avrupalı arkadaşlarım ve dostlarım da bu ağaçları satın almamıza destek oldular. Şu anda 20 dekarlık bir alan üzerinde 2 bin 500 çam ağacı var.”

Kulu ilçesinde gazete bayiliği yapan Uludağ, aynı zamanda düğün ve nişanlarda mani söyleyerek hem çevresine eğlence katmış, hem de çevre bilinciyle hareket etmiş. 1999 yılında, çobanlık yapan dayısı Abdi Taner’in hayvanlarını otlattığı Boztepe’ye arkadaşlarıyla ağaç dikmeye karar vermiş. Uludağ, çevresinin desteğiyle ve mani söyleyerek topladığı bahşişlerle fidan satın almış ve Boztepe’yi yeşillendirmiş. 2 bin 500 çam ağacıyla ormana dönüşen 20 dekarlık alan, Uludağ’ın fidanları manilerinin bahşişiyle aldığı için ‘Mutlu Çiftler Hatıra Ormanı’ olarak adlandırılmış.

‘AĞACI, DOĞAYI ÇOK SEVERDİM’

Uludağ, hala imkanları doğrultusunda ağaçlara su veriyor ve bakımlarını yapıyor. “Burası tapuda Boztepe olarak geçiyor. 1999 yılında burayı severdik. Dayım Abdi Taner, çobanlık yapardı ve burayı çok severdi. Bizi de devamlı buraya getirirdi. 5-6 kişiydik ve buraya gelip, yedik, içtik. Sonunda buraya ağaç dikme kararı aldık. Avrupalı arkadaşlarımızın ve dostlarımızın yardımlarıyla bu ağaçları satın aldık. Ben nişanlarda ‘makas kesme’ parası almazdım. O zaman buraya ağacı diktiğim andan itibaren o bağışları almaya çalıştım. O parayla da ağaç alıp, gelip buraya diktim. Hayatımız hep burada geçti. Ben gazete bayisiydim. İnanın buraya ben maddi manevi her şeyimi harcadım. Çünkü ağacı, doğayı çok severdim.”

‘ŞEHRİ YEŞİLLİK GÜZELLEŞTİRİR’

Uludağ, bölge halkını ormana sahip çıkmaya teşvik ediyor. “Burası 20 dekar ve 2 bin 500 çam ağacı var. Diğer meyve ağaçlarını dikemedik. Çünkü su zayıf olduğu için meyve ağaçları burada olmuyor. Ama çam ağaçları susuzluğa dayanıyor. Halen haftada bir gelip suluyoruz. Elimizden geldiği kadar burayı bu vaziyete getirdik. Kulu bölgesinde ağaç durumu çok zayıf. Bir şehri yeşillik güzelleştirir, tabiat güzelleştirir. Buraya sahip çıkalım gençler, burası size emanet. Burası hepimizin. Burayı sevin” diye konuşuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Yerel Haberler Kültür Sanat Boztepe Ormana Uludağ Konya Yaşam Tarım Çevre Doğa

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.