DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2151428-0.53071%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Rahmi Koç: Vehbi Koç Vakfı’nın Kuruluş Süreci ve Koleksiyonerlik Tutkusu
8 okunma

Rahmi Koç: Vehbi Koç Vakfı’nın Kuruluş Süreci ve Koleksiyonerlik Tutkusu

ABONE OL
Eylül 21, 2024 07:48
Rahmi Koç: Vehbi Koç Vakfı’nın Kuruluş Süreci ve Koleksiyonerlik Tutkusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Vehbi Koç Vakfı Sohbetleri podcast serisinin ikinci bölümünde, Koç Holding Şeref Başkanı ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Rahmi Koç’un konuk olduğu duyuruldu.

Vakıf tarafından paylaşılan bilgilere göre, Rahmi Koç, podcastte babası Vehbi Koç’un vakfı kurma kararını ve kendi koleksiyonculuk tutkusunun nasıl başladığını anlattı.

Rahmi Koç, babasının Amerika’daki gözlemlerinden bahsederek, üniversitelerin, hastanelerin ve müzelerin büyük vakıflar tarafından desteklendiğini gördükten sonra Türkiye’de de benzer bir sistemin kurulması gerektiğine karar verdiğini belirtti.

Vehbi Koç’un bu kararını hayata geçirmek için 16 yıl boyunca çalıştığını ve sonunda Vehbi Koç Vakfı’nın kurulduğunu ifade eden Rahmi Koç, “Vakfımızın geliri, Koç Holding’in gelirinin yüzde 10’uyla sağlanıyor. Vehbi Koç Lisesi, Koç Üniversitesi, Amerikan Hastanesi ve müzelerimiz, ayrıca desteklediğimiz diğer kuruluşlar ve vakıflar da bu gelirden faydalanıyor.” dedi.

Rahmi Koç, kendi koleksiyonculuk tutkusunun babasının hediye ettiği oyuncak trenle başladığını ve bu ilginin zamanla büyüyerek müze kurma fikrine dönüştüğünü, böylece Türkiye’de sanayi tarihine odaklanan önemli bir müzenin temellerini attığını anlattı.

1958-1959 yıllarında Otosan’ı kurmak için Detroit’e gönderildiklerini belirten Koç, “Otosan’ın makinelerini Ford’dan sipariş etmek için gitmiştik. Üç hafta kaldık. Henry Ford Müzesi vardı. Boş zamanım olduğunda bu müzeyi ziyaret ederdim. Otomobilin seri üretimle dünyaya yayılması, Henry Ford sayesinde oldu. Müze, geniş kapsamlı ve Amerikan hayatını yansıtan bir yerdi. Türkiye’ye döndüğümüzde ‘Biz de kendi sanayimizden eserler koyacağımız bir müze kuracağız’ dedik. Türkiye’nin endüstriyel tarihini yansıtan hiçbir şey kalmamıştı. Bulduğumuz şeyler ya yurt dışından ithal edilmişti ya da biz yurt dışından getirmiştik. 7’den 70’e herkesin ilgisini çekecek nitelikte bir müze olması gerekiyordu, ve öyle de oldu. Müzemizde her yaştan insanın ilgisini çeken şeyler var.” şeklinde konuştu.

Podcast’in tamamına Vehbi Koç Vakfı’nın YouTube hesabından ulaşılabilir.

Kaynak: AA / Sibel Morrow – Ekonomi

Kültür Sanat Vehbi Koç Rahmi Koç Ekonomi Türkiye Kültür Eğitim Sanat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP