DOLAR 34,2966 0.17%
EURO 37,1968 0.07%
ALTIN 2.999,92-0,38
BITCOIN 23251291.61265%
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

15:34

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Putin, BRICS'e davet listesi yayınlayacak | Dış Haberler
7 okunma

Putin, BRICS'e davet listesi yayınlayacak | Dış Haberler

Putin, "Bugünkü ve dünkü etkinliklere katılan bazı ülkeler, BRICS’in çalışmalarına tam katılım yönünde öneri ve taleplerini bize ilettiler. Daha sonra biz, gelecekteki ortak ülkelere bu sıfatla davet ve önerimizi göndereceğiz. Çalışmalarımıza katılım konusunda olumlu yanıt aldığımızda kimin bu listede yer aldığını ilan edeceğiz. Tam cevap almadan şimdi açıklamak doğru olmaz." diye konuştu

ABONE OL
Ekim 25, 2024 07:45
Putin, BRICS'e davet listesi yayınlayacak | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, barış müzakerelerinin sorumluluğunun Ukrayna’da olduğunu vurguladı. Putin, “Ukrayna yönetimi müzakere etmeyi istemiyor çünkü savaşın sona ermesi ve bunun ardından da başkanlık seçimlerinin yapılması gerekiyor. Görünüşe göre buna hazır değiller ancak durumdan dolayı onların elinde güç var.” şeklinde konuştu.

Putin, bu açıklamaları, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da düzenlenen BRICS+ Liderler Toplantısı’nın ardından yaptığı basın toplantısında dile getirdi.

"ÇOK SAYIDA ÜLKE BRICS’E KATILMAK İSTEDİ"

Çok sayıda ülkenin BRICS’e katılmak istediğini belirten Putin, Kazan’daki zirveye 35 ülkenin katılım gösterdiğini söyledi.

Putin, BRICS’in genişlemesine yönelik bir yol haritası üzerinde anlaştıklarını ifade etti. “BRICS ülkeleri, genişleme yolunda ilk adım olarak Birlik için ortak ülkelerin bir listesini belirledi.” dedi.

Putin, bu ülkelere davetler gönderileceğini ve BRICS’e tam katılım taleplerini görüştüklerini belirtti. “Bugün ve dün gerçekleşen etkinliklere katılan bazı ülkeler, BRICS’in çalışmalarına tam katılım yönünde önerilerini ve taleplerini bize ilettiler. Gelecekteki ortak ülkelere bu sıfatla davet ve tekliflerimizi göndereceğiz. Çalışmalarımıza katılım konusunda olumlu yanıt aldığımızda, bu listede kimin yer aldığını açıklayacağız. Tam cevap almadan şimdi açıklamak doğru olmaz.” şeklinde konuştu.

"ŞU ANDA SWIFT’E BİR ALTERNATİF YARATMIYORUZ"

Batılı ülkelerin yaptırımları nedeniyle uluslararası ödemelerde yaşanan sorunlara değinen Putin, “Şu anda SWIFT’e bir alternatif yaratmıyoruz. Bununla birlikte, uluslararası ödemelerde yaşanan sorunlar önemli. Bu nedenle, ulusal para birimlerinin kullanımına yönelik adımlar atıyoruz.” dedi.

Rusya, Çin ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin ekonomilerinde hızlı bir büyüme sağlamasının beklendiğini vurgulayan Putin, Güney Asya ve Afrika ülkelerinin de ekonomik büyüme alanında ön plana çıkacağını belirtti.

Putin, BRICS bünyesinde bu bölgelere yatırım hedefleyen bir platform kurmayı amaçladıklarını ve BRICS içindeki Yeni Kalkınma Bankası temelinde bir çalışma grubu oluşturacaklarını ifade etti.

"FİLİSTİN DEVLETİNİN KURULMASI GEREKİYOR"

Basın toplantısında uluslararası konulara da değinen Putin, Orta Doğu’daki durumun endişe verici olduğunu ve daha da kötüleşmesini istemediklerini belirtti. “Kimse bölgede çatışmaların büyümesini ve büyük bir savaşa dönüşmesini istemez.” dedi.

Putin, bölgedeki gerginlik seviyesinin düşürülmesinin mümkün olduğunu ancak bunun için dikkatli hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gazze Şeridi’ndeki durumu değerlendiren Putin, “Gazze’de olanlara üzülmeyen insan yoktur. 40 binden fazla insan hayatını kaybetti. Bunların çoğu kadın ve çocuk. Gazze’deki durum, çatışma nedenlerinin ortadan kaldırılmasıyla çözülebilir. Bu nedenlerden biri de Filistin devletinin kurulmasıdır. Bununla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması gerekiyor.” diye konuştu.

UKRAYNA İLE MÜZAKERE, TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

Rusya’nın savaş halinde olduğu Ukrayna ile yeniden müzakereler başlatma ihtimalini değerlendiren Putin, 2022’de İstanbul’da Rus ve Ukraynalı temsilciler arasında müzakerelerin yapıldığını ve bu nedenle Türkiye’ye minnettar olduğunu dile getirdi. “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Ukrayna heyetiyle müzakereler için platform sağlamasından dolayı teşekkür ederim.” dedi.

Putin, Ukrayna tarafının bu müzakerelerde varılan anlaşmalardan vazgeçtiğini belirtti. Türk tarafının Ukrayna’nın talebi üzerine yeni bir müzakere teklifi sunduğunu anlattı.

Putin, “Geçenlerde Sayın Erdoğan’ın danışmanı, New York’tan arayarak müzakereler için yeni bir teklif olduğunu söyledi. Bunu kabul ettim. Yapılabileceğini söyledim. Ertesi gün Kiev yönetiminin başı, bizimle herhangi bir müzakere yapmayacağını bildirdi.” ifadelerini kullandı.

Putin, Ukrayna’nın müzakere masasına oturmak istemediğine işaret etti. “Ukrayna yönetimi müzakere etmeyi istemiyor çünkü savaş durumunun sona ermesi ve bunun ardından da başkanlık seçimlerinin yapılması gerekiyor. Demek, buna hazır değiller ancak durumdan dolayı onların elinde güç var.” şeklinde konuştu.

Putin, Türkiye’nin daha önce Karadeniz’deki gemilerin ve nükleer enerji tesislerinin güvenliğine ilişkin bir inisiyatif aldığını hatırlattı. Rusya’nın bu inisiyatifi kabul ettiğini ancak Ukrayna tarafının müzakerelerden vazgeçtiğini kaydetti ve “Ukrayna yönetimi irrasyonel hareket ediyor.” dedi.

"NATO ASKERLERİ UKRAYNA ORDUSUNUN OPERASYONLARINDA YER ALDI"

Çin ve Brezilya’nın Ukrayna meselesinin çözümüne ilişkin barış teklifleri sunduklarına dikkati çeken Putin, “sahadaki gerçeklere dayanarak her türlü barış teklifini değerlendirmeye hazır olduklarını” vurguladı.

Rus ordusunun Ukrayna’daki cephede ilerlediğini belirten Putin, Ukrayna’nın sahada “ciddi” kayıplar verdiğini ifade etti. Putin, “Ukrayna, sadece geçen yıl karşı saldırıda 16 bin, son bir ayda ise Kursk yönünde 26 bin askerini kaybetti.” dedi.

Batı’nın Ukrayna’daki çatışmalara dahil olduğunu savunan Putin, NATO askerlerinin Ukrayna ordusunun operasyonlarında yer aldığını iddia etti. NATO’nun Ukraynalı askerlere eğitim verdiğini ve Ukrayna’nın NATO’ya ait yüksek teknoloji silahları kullandığını söyledi.

TRUMP’A YANIT

NATO’nun genişlemeye devam ettiğine dikkati çeken Putin, bunun Rusya’nın güvenliği için tehdit oluşturduğunu ve bu durumu değiştirmek istediklerini dile getirdi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın “Putin’i Ukrayna’ya saldırması halinde Moskova’ya saldırmakla tehdit ettiği” yönündeki açıklamasıyla ilgili soruya cevap veren Putin, bunu hatırlamadığını ve bunun ciddiye alınmaması gerektiğini belirtti. “Herkesi tehdit edebilirsiniz ancak Rusya’yı tehdit etmenin bir anlamı yok çünkü bu bizi canlandırıyor.” ifadesini kullandı.

Putin ayrıca, Trump’ın Ukrayna’da savaşı sonlandırma isteğine önem verdiklerini söyledi.

ABD ile başkanlık seçiminden sonra etkileşime açık olduklarını dile getiren Putin, seçimlerin ardından ikili ilişkilerin yönünün ABD’ye bağlı bulunduğunu, Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle de etkileşime açık olduklarını vurguladı.

"KUZEY KORE, ORTAKLIK ANLAŞMASINI CİDDİYE ALIYOR"

Kuzey Kore askerlerinin, Ukrayna’da savaşmak üzere Rusya’da bulunduğuna dair ortaya çıkan görüntülerle ilgili soruya yanıt veren Putin, “Görüntüler ciddi bir şey. Görüntü varsa onlar bir şey yansıtıyor demek. Şunu hatırlatmak istiyorum. Ukrayna’da gerginliğin artmasına Rusya’nın eylemleri değil özellikle ABD’nin desteklediği 2014’teki darbe yol açtı.” dedi.

Putin, Kuzey Kore ile kapsamlı bir ortaklık anlaşması imzaladıklarını hatırlattı. Rus Parlamentosunun alt kanadı Devlet Dumasının bu anlaşmayı bugün onayladığını söyledi.

Putin, “Kuzey Kore yönetiminin yaptığımız anlaşmaları ciddiye aldığından hiçbir zaman şüphe etmedik ancak bu anlaşmanın 4. maddesi gereği neyi ne şekilde yapacağımız bizim işimiz. Öncelikle bu anlaşmanın 4. maddesinin uygulanmasına ilişkin müzakerelerin yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

*Haberin görseli AA tarafından servis edilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.