DOLAR 34,1034 0.25%
EURO 38,1434 0.21%
ALTIN 2.860,591,12
BITCOIN 21665662.401%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Prof. Dr. Mim Kemal Öke, Yunus Emre Enstitüsü Yaz Okulu’nda konferans verdi
17 okunma

Prof. Dr. Mim Kemal Öke, Yunus Emre Enstitüsü Yaz Okulu’nda konferans verdi

ABONE OL
Ağustos 21, 2024 08:50
Prof. Dr. Mim Kemal Öke, Yunus Emre Enstitüsü Yaz Okulu’nda konferans verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yunus Emre Enstitüsü (YEE) tarafından düzenlenen “Cumhuriyet’in Kültürel Yüzü” yaz okulunda, ünlü akademisyen Prof. Dr. Mim Kemal Öke, “Hayatın İdrak ve İnşası” başlıklı bir konferans verdi.

Etkinlik, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Çok Amaçlı Salon’unda gerçekleşti ve dünyanın dört bir yanından gelen YEE Türkçe öğrencileri tarafından ilgiyle izlendi.

Konferansında Öke, dilin edebiyat içindeki iki temel anlamını vurgulayarak, İbn-i Sina, Muhyiddin İbn-i Arabi ve Mevlana Celaleddin-i Rumi gibi önemli isimlerin eserlerini edebiyatın ana metinleri olarak ele almanın gerekliliğine değindi.

Öke, dilin bir kültür aktarım aracı olduğunu belirterek, “Dil, heyecan ve hedef vermelidir. Hayalleri kesilmiş, yapmacıklığa esir olmuş nesiller hedef üretemez. Hedef üretemeyenler ise başkalarının hedeflerinin kölesi olmaktan kurtulamaz.” dedi.

Kelimelerin ve kelime seçiminin önemine de dikkat çeken Öke, şöyle devam etti: “Varlık bir noktadan başlar ve sola doğru döner. Tıpkı sema eden dervişler gibidir. Bizim neyi döndürdüğümüzü düşünmemiz lazım. Yaradılışın özünü bize hatırlatan bu dönüşlere ihtiyacımız var. İnsan sadece bedenden yaratılmadığı için şanslıdır. İnsanı insan yapan, ona üflenen ruhtur. Kendimize ait bir ruha sahip olduğumuzu sık sık hatırlamamız, hayatımızı güzelleştirir.”

Prof. Dr. Öke, İslam medeniyetinin “kişilik, kimlik ve ruh” kavramları üzerine kurulu olduğunu belirterek, yaratılmışlar arasındaki gerçek iletişimin gönülden gönüle kurulduğunu sözlerine ekledi.

“Cumhuriyet’in Kültürel Yüzü” etkinliği, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle 29 Ağustos’a kadar İstanbul ve Türkiye’nin farklı şehirlerinde devam edecek.

13 ülkeden 13 katılımcının yer aldığı yaz okulunda, Türk edebiyatı üzerine seminerler, yazar, şair ve akademisyenlerle buluşmalar, okuma ve çeviri atölyeleri ve Türkiye’nin Çeviri ve Yayım Destek Programı (TEDA) hakkında etkinlikler düzenleniyor.

Etkinlik kapsamında, yarın Mustafa Akar “Edebiyatımızda İstanbul ve İstanbul Edebiyatı”, Mehmet Can Doğan “Türk Edebiyatında Yenileşme Dönemi ve Türk Dönemi” konularında sunumlar yapacak. 22 Ağustos’ta ise Işık Öğütçü “Orhan Kemal’in Hikaye Dünyası” ve Aykut Ertuğrul “Bir Hikayenin Peşinde” başlıklı konuşmalarıyla programa renk katacak.

Mim Kemal Öke Konferans istanbul Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP