Polonya Ankara Büyükelçisi Maciej Przemyslaw Lang, ülkesinin Filistin’in bağımsızlık bildirgesini tanıyan ilk ülkelerden biri olduğunu vurguladı. Orta Doğu’yu jeopolitik bir oyun alanı olarak değil, gerçek insanların zorluklar yaşadığı bir yer olarak gördüğünü belirtti.
Lang, İstanbul Avcılar’da kazı çalışmaları devam eden Bathonea Antik Kenti’ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları, Rusya-Ukrayna savaşı ve Polonya’ya sığınan Ukraynalılar gibi güncel konulara ilişkin düşüncelerini paylaştı.
1988 yılında Filistin’in bağımsızlık bildirgesini tanıyan ilk ülkelerden biri olduklarına değinen Lang, “Varşova’da Filistin Büyükelçiliğimiz var ve bu da ülkemizin Filistin’e bakış açısını gösteriyor.” dedi. 7 Ekim’de ve Gazze’deki insani yardım çalışmaları sırasında hayatını kaybedenler arasında Polonya vatandaşlarının da olduğunu belirten Lang, bölgenin gerçek insanların dramalar yaşadığı bir yer olduğunu vurguladı.
Rusya-Ukrayna savaşının başladığında Polonya’da olduğunu söyleyen Lang, yaklaşık bir ay içinde 2 milyona yakın Ukraynalının ülkesine sığındığını ve hiç mülteci kampı açılmadığını belirtti. Ukraynalılar Polonyalı aileler tarafından kabul edildi ve bu da benzeri görülmemiş bir durumdu.
Polonya’nın Ukraynalı göçmenlere en iyi koşulları sağlamaya çalıştığını ifade eden Lang, özellikle eğitim konusunda iyi koşullar oluşturduklarını söyledi. Ukraynalıların Polonya’da tüm temel haklara sahip olduğunu, sağlık hizmetlerine, eğitime ve işgücü piyasalarına erişim sağladıklarını vurguladı. “Mümkün olduğunca uzun süre Polonya’da kalabilmeleri için elimizden gelen her şeyi yaptık.” dedi.
Polonya’nın Ukrayna’nın Rusya aleyhine Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) açtığı soykırım davasına müdahil olma kararına değinen Lang, “Buça’daki toplu mezarları hepimiz gördük.” dedi. Polonya’nın İkinci Dünya Savaşı sırasında 6 milyon vatandaşını kaybettiğini hatırlatarak, “Bu konudaki hassasiyetimiz açıkça ortadadır.” ifadesini kullandı.
Geçtiğimiz hafta Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanlığı koordinasyonunda Ankara’da gerçekleşen esir takası hakkında konuşan Lang, “Bu takas, Türkiye’nin uluslararası arenada oynadığı önemli rolü gösteriyor ve ayrıca hassas konuların ele alınmasındaki uzmanlık düzeyini de ortaya koyuyor.” dedi.
Bathonea Antik Kenti ziyaretine değinen Lang, arkeoloji alanındaki işbirliğinin Türkiye ile ilişkilerinin önemli bir parçası olduğunu söyledi. “Bu nedenle Türkiye’de çalışan uzmanlarımızın faaliyetlerine özel önem veriyoruz.” dedi. Bathonea’da çalışan Polonyalı arkeoloji öğrencilerinin çalışmalarını yerinde görmek istediğini, Türk meslektaşlarıyla kurdukları işbirliğinden ve Türk makamlarından aldıkları destekten etkilendiğini belirtti.
Polonyalı arkeologların Türkiye’de farklı kazılarda görev aldığını ve Türkiye’nin bu konuda önemli bir yer olduğunu vurgulayan Lang, Bathonea Antik Kenti ziyaretinde Polonya’nın İstanbul Başkonsolosu Witold Lesniak, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Kocaeli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Faruk Çelik ve Bathonea Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şengül Aydıngün tarafından karşılandı.
Bathonea Antik Kenti Kazı Başkanı Aydıngün, Lang ve Lesniak’a antik kent ve kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. Lang, Bathonea Antik Kenti kazısına katılan Polonya Bilimler Akademisinden 12 arkeolog ve mimarda oluşan yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle görüşerek yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.
GENEL
7 saat önceGÜNDEM
8 saat önceGÜNDEM
8 saat önceGÜNDEM
8 saat önceGÜNDEM
8 saat önceGENEL
8 saat önceGENEL
8 saat önce