DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2152411-0.12723%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

05:19

SABAHA KALAN SÜRE

Polis Okullarında Sağlık Davaları ve Süreçleri
13 okunma

Polis Okullarında Sağlık Davaları ve Süreçleri

ABONE OL
Eylül 5, 2024 08:45
Polis Okullarında Sağlık Davaları ve Süreçleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Polis okullarına giriş için çeşitli aşamalar geçilmesi gerekmektedir. Bu aşamalar arasında KPSS sınavından yeterli puanı almak, alımları takip ederek başvuruda bulunmak ve sıralamaya girmeniz durumunda ön sağlık kontrolü, performans sınavı ve mülakat bulunur. Ancak polis olabilmek için iki aşamalı sağlık taramasından da geçmeniz gerekir. Ön sağlık taraması yüzeysel bir kontrol içerirken, polis öğrencisi olarak eğitime başladıktan sonra daha kapsamlı bir sağlık taraması uygulanır.

  • Ön Sağlık Kontrolü: Polis adayları ilk olarak ön sağlık kontrolünden geçerler. Bu kontrolde, adayların sağlık yönetmeliğine uygunluğu detaylı olmayan bir şekilde değerlendirilir. Ön sağlık kontrolünden geçen adaylar diğer aşamalara devam ederken, uygun görülmeyen adaylar süreçten elenir.
  • Geçici Kayıt Süreci: Başarı listesine giren adaylar geçici olarak kaydedilir. Sağlık Dairesi Başkanlığı bu adayların sağlık raporlarını inceler. Eksik belge bulunan adaylar eksikliklerini tamamlamak zorundadır. Geçici kayıt aşamasında adayın sağlık durumu yönetmeliğe uygun değilse, aday yeniden muayene edilebilir ve yönetmeliğe uymadığı tespit edilirse öğrenci adayı olmaktan çıkarılarak ilişiği kesilir.
  • İntibak Eğitimi ve Kesin Kayıt Süreci: Geçici kayıt sürecinde herhangi bir sorun yaşamayan adaylar intibak eğitimine başlar. Bu aşamada adaylar Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine uygunluğu açısından yeniden değerlendirilir. Yönetmeliğe uygun rapor alan adayların kesin kaydı yapılırken, uygun bulunmayan adayların ilişiği kesilir.

Polis Akademisi’ne bağlı POMEM, PAEM ve PMYO gibi okullara girmek isteyen adayların, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği hükümlerine göre A dilimine uygun olması zorunludur. Aksi takdirde, adayın ilişiği kesilir ve 60 gün içinde idari dava açma hakkı vardır. Sağlık sebebiyle polis okullarından ilişik kesilmesi durumunda, hak kaybını önlemek için davayı 60 gün içinde açmak önemlidir.

Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği Nedir?

3 Ocak 2018 tarihli Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği, amacını 1. maddesinde açıklar. Yönetmeliğin amacı;

  • Polis okullarına alınacak öğrencilerde,
  • Emniyet Teşkilatı kadrolarına yapılacak ilk atamalarda,
  • Öğrencilikten veya memuriyetten ayrılıp yeniden öğrenciliğe veya memuriyete geri dönüşlerde,
  • Emniyet Hizmetleri Sınıfı dışında kalan diğer hizmet sınıflarına açıktan yapılan atamalarda,
  • Naklen atamalarda,
  • Öğrencilikte veya memuriyette hastalanma durumlarında,
  • Malullük ve vazife malullüğünde,
  • Vazife malulü olarak çalışmaya devam etme durumunda,
  • Hizmet sınıfı değişikliklerinde aranacak sağlık şartlarına ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Yönetmeliğe göre Polis Akademisi bünyesinde eğitim alacak PAEM, PMYO ve POMEM öğrencilerinin, ilgili yönetmelik gereğince belirtilen alanların tamamında A dilimine uygun olması gerekir. Değerlendirmeler tam teşekküllü devlet hastanelerindeki sağlık kurulları tarafından yapılır. Sağlık ocağı, özel hastane gibi kurumlarca yapılan değerlendirmeler geçerli sayılmaz.

Polis Okullarından Sağlık Sebebiyle Elenme Durumunda Ne Yapılır?

Polis Akademisi’ne bağlı öğretim kurumlarında, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine uygun olarak, adayların A dilimine uygun olduğu yönünde “Polis Öğrencisi Olur” raporu alması gerekir. Yönetmeliğin 10. Maddesi uyarınca, öğrenci adaylarına ait giriş raporları ve sağlık belgeleri, sağlık komisyonu tarafından incelenir. Bu incelemede, raporlardaki test sonuçları, muayene bulguları ve teşhis, dilim ve karar arasında çelişki yoksa, öğrenci adayı hakkında tek raporla “Öğrenci Olur” veya “Öğrenci Olamaz” şeklinde kesin karar verilir.

Ancak, verilen kararın yönetmelik hükümlerine uygun olmadığı tespit edilirse, rapor aynı hastaneye iade edilebilir veya öğrenci adayı başka bir tam teşekküllü hastaneye sevk edilebilir. Sevk edilen hastaneden alınan sağlık kurulu raporuna göre öğrenci adayının durumu yeniden değerlendirilir. Çelişki devam ederse, rapor aynı hastaneye iade edilebilir veya danışman hastanelerin görüşüne başvurulabilir. Danışman hastaneler genellikle Ankara’da bulunan Gazi Hastanesi, Numune Hastanesi, Bilkent Şehir Hastanesi, Etlik Şehir Hastanesi veya Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi olabilir.

Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğine göre, öğrenci adayı hakkındaki kesin karar, inceleme tarihinden itibaren mevcut sağlık durumuna göre verilir. Tedavi veya operasyonla düzelebilen patolojilerin adaylıktan önce düzeltilmiş olması gerekir. İnceleme tarihinden sonra bu tür tedaviler için süre verilemez. Ancak sağlık sebebiyle elenen adayların bir yıl içinde iyileşmeleri durumunda, tam teşekküllü devlet hastanesinden “polis öğrencisi olabileceği” yönünde rapor almaları halinde yeniden başvuru hakkı saklıdır.

Polis Okulları Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Edilebilir Mi?

Polis okullarına girmek için, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği Ek 3. Maddesi’nde belirtilen bölümlerin A dilimine girmek şarttır. ETSŞY’de incelenen bölümler şunlardır:

  • Dahiliye (Endokrinoloji-Hematoloji-Nefroloji-Gastroenteroloji) ve Enfeksiyon Hastalıkları
  • Romatoloji
  • Kardiyoloji ve Kalp ve Damar Cerrahisi
  • Genel Cerrahi
  • Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi
  • Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Ağız ve Diş Hastalıkları
  • Göz Hastalıkları
  • Üroloji ve Kadın Hastalıkları ve Doğum
  • Ortopedi ve Travmatoloji
  • Sinir Sistemi Hastalıkları ve Beyin ve Sinir Cerrahisi
  • Ruh Sağlığı ve Hastalıkları
  • Cilt Hastalıkları

Polis adayının belirtilen bölümlerin tamamında A dilimine girmesi zorunludur. Aksi takdirde, adayın ilişiği kesilebilir. İlişik kesilmesi durumunda, işlemin idari işlem olması sebebiyle, idare mahkemesinde telafisi güç zararlar doğuracak olması nedeniyle, yürütmenin durdurulması ve iptal edilmesi talepli dava açılabilir. İptal davası, işlemin adaya tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde açılmalıdır. Aksi takdirde, hak kaybı yaşanması mümkündür.

Polis Okulları Sağlık Davası

Polis okullarından sağlık sebebiyle elenen ve ilişiği kesilen adayların, işlemin kendilerine tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde idare mahkemesine iptal davası açma hakkı vardır. Sağlık sebebiyle açılacak davalar, Emniyet Genel Müdürlüğüne karşı Ankara’da açılır. Davanın başka bir ilde açılması, yetkisizlik kararı verilmesine sebep olabilir ve dava yetkili mahkemeye gönderilir. Bu durum, polis adayının öğreniminden geri kalmasına ve devre-dönem kaybına yol açabilir. Bu nedenle, sağlık sebebiyle ilişik kesilmesi durumunda, uzman bir avukattan yardım almak tavsiye edilir.

Açılacak iptal davası, yürütmeyi durdurma talepli olmalıdır. Mahkeme, yürütmeyi durdurma hakkında olumlu veya olumsuz karar verir. Bu kararlara karşı itiraz yolu açıktır. Ardından, mahkeme adayı yeni bir sağlık kurulu raporu alması için hastaneye sevk edebilir. Mahkeme, genel olarak yeni sağlık kurulu raporu sonucuna göre karar verme eğilimindedir. Mahkemece sevkedilen hastane sağlık kurulu raporuna karşı idarenin itiraz hakkı bulunmaktadır. Raporda çelişkiler olması ve idarenin itirazının haklı görülmesi durumunda, yeniden rapor alınması gerekebilir. Sonuçta, nihai olarak alınan rapora göre mahkemece işlemin iptali veya davanın reddi yönünde karar verilir.

Sağlık Okulu Sağlık Davası Yürütmenin Durdurulması Kararı Önemli Mi?

2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu 27. Maddesi’ne göre, yürütmenin durdurulması kararı verilebilmesi için, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartları aranır. Sağlık sebebiyle ilişik kesilmesi durumunda, polis adayı emsalleri eğitime devam ederken, emsallerinden geri kalır ve eğitimini bitiremeyebilir. Bu durum, polis adayı için telafisi güç veya imkansız zararlara yol açabilir. Bu nedenle, sağlık sebebiyle açılacak iptal davalarında, idarenin savunması alınmadan önce yürütmenin durdurulması kararı verilmesi talepli dava açılmalıdır.

İdare mahkemesi, iptal davası açıldıktan sonra, idarenin savunmasını almadan yürütmeyi durdurma kararı verecekse, bu süre 5-10 günü bulabilir. Ancak, mahkeme idarenin savunması alındıktan sonra yürütmeyi durdurma kararını değerlendireceğine karar verirse, bu süreç iki üç ay sürebilir. Bu sebeple, hak kayıplarının yaşanmaması ve yürütmeyi durdurma kararının bir an önce alınması için, adayın durumu ve telafisi güç zararlara uğrayacağı dava dilekçesinde açıkça belirtilmelidir. Aksi durumda, yürütmeyi durdurma kararının geç verilmesi sonucunda, adayın hak kayıplarına uğrayacağı açıktır. Sağlık sebebiyle ilişiği kesilen adayların, süre geçirmeden bir an önce yürütmeyi durdurulması talepli iptal davası açması tavsiye edilir.

Kaynak: Kadim Hukuk ve Danışmanlık

Haberler.com / İzzet Aydın – Advertorial Bülten”

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.