DOLAR 34,1041 0.22%
EURO 38,1317 0.12%
ALTIN 2.840,700,42
BITCOIN 21574051.81699%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Polikistik Over Sendromu ve Tedavisi
9 okunma

Polikistik Over Sendromu ve Tedavisi

ABONE OL
Eylül 12, 2024 10:44
Polikistik Over Sendromu ve Tedavisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma, polikistik over sendromunun (PKOS) üreme çağındaki kadınlarda sık görülen bir rahatsızlık olduğunu belirtti. “Yumurtlamada bozukluk, androjen hormonlarının artması ve yumurtalıklarda küçük kistler oluşumu PKOS’un temel belirtileridir. Ülkemizde her 5-7 kadından birinde görülen bu rahatsızlık, adet düzensizliği, kısırlık, aşırı tüylenme, sivilce artışı, saç dökülmesi, kilo alımı ve kilo verme zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterir.” dedi.

Doç. Dr. Tohma, doğal yollarla çocuk sahibi olamayan PKOS’lu hastaların tedavisinde öncelikle sağlıklı beslenme ve egzersizle kilo verilmesi gerektiğini vurguladı. “Kilo verildikten sonra yumurtlama tedavileri uygulanabilir. Bu tedaviler sonucunda gebelik elde edilemezse, aşılama veya tüp bebek tedavisi önerilebilir ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir.” diye ekledi.

Bahçeci Ankara Tüp Bebek doktorlarından Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma, PKOS’un kadınlar arasında “yumurta tembelliği” olarak da bilindiğini ve üreme çağındaki kadınların yaklaşık %6-19’unda görüldüğünü söyledi. “PKOS’un belirtileri arasında yumurtlama bozukluğuna bağlı adet düzensizlikleri ve kısırlık; androjen hormonlarının artışına bağlı aşırı tüylenme, sivilce artışı ve saç dökülmesi; ve insülin direncine bağlı kilo alımı ve kilo verme zorluğu yer alır. Bu belirtiler yumurtalık rezervinin düşük olması nedeniyle adet düzensizliği yaşayan ve kısırlık sorunu yaşayan kadınların belirtileriyle karışabilir ve aynı zamanda androjen hormonlarında artışa neden olan diğer hastalıklarla da karışabilir. Adet düzensizliği, kolay kilo alımı, zor kilo verme ve tüylenme artışı yaşayan kadınlar vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmalıdır.” dedi.

“Hastaların adet düzensizliği, kısırlık, tüylenme artışı, yağlı cilt, sivilce, kolay kilo alımı gibi belirtilerine ek olarak ultrasonografi ile yumurtalıklarda çok sayıda küçük kist saptanması ve bazı hormon seviyelerinin ölçülmesiyle PKOS teşhisi konulur.” şeklinde açıklamalarına devam etti.

‘PKOS’lu Hastaların Tüp Bebek Tedavilerinde Dondurulmuş Embriyo Transferi Tercih Edilir’

Doç. Dr. Tohma, PKOS’lu kısırlık şikayeti olan hastalarda yardımcı üreme teknolojilerinin, yani aşılama veya tüp bebek tedavisinin tek ve ilk seçenek olmadığını belirtti. “Bu hasta grubuna ilk yaklaşımımız, eğer hasta kiloluysa sağlıklı beslenme ve egzersizle kilo vermesini sağlamaktır. Daha sonraki aşamada yumurtlama tedavileri uygulanır. Eğer bu tedaviler sonucunda doğal yolla gebelik elde edilemezse, bir sonraki seçenek olarak aşılama veya tüp bebek tedavisi önerilebilir. Bu hasta grubunda yumurtalıklarda çok sayıda yumurta bulunduğundan, tüp bebek tedavisi süresince çok sayıda yumurta büyüyebilmekte ve sonuç olarak hormon seviyeleri çok artabilmektedir. Bu nedenle taze embriyo transferini tercih etmiyoruz. Bu yaklaşımın amacı, yumurtalıkların aşırı uyarılması sendromu (OHSS) riskini en aza indirmektir. OHSS, karın ve göğüs boşluğunda sıvı birikimi ile karakterize olan ve ciddi riskler taşıyan bir durumdur. Bu riski önlemek için PKOS’lu hastalardan elde ettiğimiz embriyoları dondurup, hastanın hormon seviyeleri normale döndükten sonra embriyo transferi işlemlerini başlatıyoruz.” dedi.

KİŞİLER KİLO KONTROLÜNÜ SAĞLAMALI VE SAĞLIKLI YAŞAM ŞEKLİNE GEÇİŞ YAPMALIDIR

Doç. Dr. Tohma, PKOS’lu hastalarda sık görülen kilo alımı ve kilo verme zorluğunun tüm hastalarda aynı şekilde görülmediğini belirtti. “PKOS’lu kadınların çoğunluğunun hafif kilolu veya kilolu olmasının temel sebebi artan insülin direncidir. Bu hasta grubunda ilk adım kilo vermek olmalıdır. Beslenme programında lif ve protein açısından zengin yiyecekler, glisemik indeksi düşük gıdalar yer almalı ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır. Kilo kontrolüne ek olarak düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı yaşam tarzı benimsemek önerilir. PKOS’lu hastalarda kısırlık ve artan kiloya bağlı olarak stres ve depresyon da görülebilmektedir. Bu nedenle, ihtiyaç duyulursa psikoljik destek alınması faydalı olacaktır.” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Sağlık Güncel Bebek Spor

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP