DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2139312-0.58572%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

16:27

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Perinthos Antik Kenti’nde Tiyatro Kazıları Devam Ediyor
10 okunma

Perinthos Antik Kenti’nde Tiyatro Kazıları Devam Ediyor

ABONE OL
Ağustos 31, 2024 09:50
Perinthos Antik Kenti’nde Tiyatro Kazıları Devam Ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinde yer alan ve 5 bin yıllık geçmişe sahip Perinthos Antik Kenti’nde bulunan tiyatroyu gün yüzüne çıkarmak amacıyla kazılar devam ediyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Koçel Erdem liderliğindeki kazı çalışmaları, 4 yıldır aralıksız sürüyor.

Antik kentteki tiyatronun kazısı, 60 kişilik bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor. Bu kapsamda, mimari belgeleme, jeofizik incelemeler, su altı araştırmaları ve bulunan eserlerin incelenmesi gibi çalışmalar da yürütülüyor.

Prof. Dr. Erdem, AA muhabirine verdiği demeçte Perinthos’un Trakya’daki en önemli antik kentlerden biri olduğunu belirtti.

Antik kentin zengin bir tarihe sahip olduğunun altını çizen Erdem, şu ifadeleri kullandı:

“Bu yıl tiyatromuzdaki kazıların üçüncü yılı. Çok büyük bir antik tiyatro. Trakya’daki bilinen en büyük antik tiyatro burası. Vize’de de bir tiyatro var ancak çok küçük. Sahne binasının tamamı toprak altında kalmış durumda. Sahne binasında fil ayakları bulunuyordu. Kazıya buradan başladık ve 6 metrelik bir toprak dolgusuyla karşılaştık. Çok yüksek bir dolgu burası. Çok dikkatli bir şekilde temizliyoruz çünkü dolgunun altından çok önemli bulgular çıkıyor. Bu buluntuların zarar görmemesi çok önemli. Örneğin bu sene Roma döneminden kalma bir heykel bulduk. Hemen yanında da Geç Antik döneme ait bir mezar keşfettik.”

Erdem, kazı çalışmalarının devam etmesiyle birlikte antik kent hakkında yeni bilgilere ulaştıklarını belirtti.

Tiyatronun bulunduğu alanda kazı çalışmalarının süreceğini ifade eden Erdem, “Tiyatro, kentin en önemli prestij yapılarından biri. Özellikle Roma döneminde şehir başkentlik yapıyor. İmparatorların da ilgisiyle önemli yapıların inşa edildiğini biliyoruz. Yüzeyde bulunan bazı yazıtlar da imparatorların tiyatroya bağış yaptığını gösteriyor. Bu nedenle, çok tanımlanabilir bir yapı olduğu için öncelikli olarak burayı kazmaya başladık.” dedi.

“Mola Burnu” olarak bilinen bölgede de kazı çalışmalarına başladıklarını belirten Erdem, “Bu bölge daha önce hiç araştırılmadı ve bilinmiyor. Oradaki toprak katmanlarını anlamak için kontrol sondajı açtık. Öncelikle bu sondajda toprak katmanlarını ve kültür tabakalarını incelemeyi hedefliyoruz. Ana karaya kadar ineceğiz. Tabii ki bir yapı izine rastladığımız takdirde sondaj alanı genişletilecek.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Marmaraereğlisi Arkeoloji Mimar Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP