Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh, düzenli basın brifinginde Rusya’nın deneysel bir balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini doğruladı. Singh, bunun RS-26 Rubezh tipi bir orta menzilli balistik füze (IRBM) olduğunu açıkladı.
Haber ajanslarının bildirdiğine göre, Singh, füze denemesinden önce ABD’nin “Nükleer Risk Azaltma” kanalları aracılığıyla bilgilendirildiğini belirtti. “Deneysel” ifadesini, bu tür bir füzenin ilk kez savaş ortamında kullanılmasından dolayı tercih ettiklerini vurguladı.
Singh, bu yeni silah sisteminin ölümcül bir yetenek olduğunu ve ciddi bir endişe kaynağı olduğunu, etkilerini değerlendirdiklerini ve durumun yakından takip edildiğini ifade etti.
Rusya’nın nükleer duruşunda bir değişiklik tespit etmediklerini ve bu nedenle ABD politikasında da bir değişiklik olmadığını söyleyen Singh, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı Kuzey Kore askerlerini de dahil ederek daha da tırmandırdığını iddia etti.
ABD’nin sağladığı Kara Taktik Füze Sistemleri (ATACMS)’nin Ukrayna tarafından Rusya’nın Bryansk bölgesine kullanılmasıyla ilgili soruya Singh, henüz doğrulayabileceği veya açıklayabileceği bir bilgi olmadığını yanıtladı.
Rusya Savunma Bakanlığı, 19 Kasım’da Ukrayna’nın Bryansk bölgesine Amerikan yapımı uzun menzilli ATACMS füzeleriyle saldırı düzenlediğini duyurmuş, Ukrayna Hava Kuvvetleri ise Rus ordusunun gün içindeki hava saldırılarında kıtalararası balistik füze kullandığını açıklamıştı.
Pentagon Sözcü Yardımcısı Singh, ABD’nin Ukrayna’ya verdiği anti-personel mayınlarıyla ilgili olarak, Ukrayna’nın bu mayınları sadece kendi ülke sınırları içinde kullanacağına dair güvence verdiğini açıkladı.
Ukrayna’ya çeşitli anti-personel mayınları sağladıklarını ancak detayları paylaşmayacağını belirten Singh, bu desteğin savaş koşullarına uyum sağlamak amacıyla verildiğini belirtti.
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, bir önceki gün, Rus ilerlemesini yavaşlatmak için Ukrayna’nın ABD yapımı anti-personel mayınları kullanmasına izin verileceğini açıklamıştı.
Birçok ülkenin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerce yasaklanan anti-personel mayınları, siviller için oluşturduğu sürekli tehdit nedeniyle yardım kuruluşları ve aktivistler tarafından uzun süredir eleştiriliyor. ABD ve Rusya bu anlaşmalara taraf değil.
Pil gerektiren kalıcı olmayan mayınların zamanla etkisiz hale gelmesi nedeniyle, bu tür mayınların uzun süreli etkileri olan diğer mayınlara kıyasla siviller için daha güvenli olduğu savunuluyor.
ABD’nin 2022 yılı itibarıyla yaklaşık 3 milyon anti-personel mayınına sahip olduğu bildiriliyor.
GENEL
1 saat önceGÜNDEM
2 saat önceGÜNDEM
2 saat önceGÜNDEM
2 saat önceGÜNDEM
2 saat önceGENEL
2 saat önceGENEL
2 saat önce