DOLAR 34,1727 -0.09%
EURO 37,7723 -0.17%
ALTIN 2.907,12-0,54
BITCOIN 2057173-1.8649%
İstanbul
20°

AÇIK

18:50

AKŞAMA KALAN SÜRE

Paratiroid Bezleri Büyümesi Sağlık Problemlerine Yol Açıyor
5 okunma

Paratiroid Bezleri Büyümesi Sağlık Problemlerine Yol Açıyor

ABONE OL
Ekim 3, 2024 09:48
Paratiroid Bezleri Büyümesi Sağlık Problemlerine Yol Açıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Aydın, paratiroid bezlerinin büyümesi ve aşırı çalışmasının, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Bu sorunlar arasında kemik erimesi, yüksek tansiyon ve sindirim sistemi rahatsızlıkları yer alıyor.

Hastaneden yapılan açıklamada, Aydın’ın paratiroid bezleri ve hastalıkları hakkında önemli bilgiler paylaştığı belirtildi. Aydın, bu bezlerin tiroid bezlerinin yanında bulunan dört küçük bezden oluştuğunu ve her birinin yaklaşık nohut tanesi büyüklüğünde olduğunu ifade etti. Bu bezlerin, kalsiyum ve fosfor dengesinin düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığına dikkat çekti.

Paratiroid bezlerinden bir veya birkaçında büyüme veya aşırı çalışma olması, vücutta kalsiyum birikimine yol açabilir. Aydın, bu durumun böbrek taşı oluşumuna, kemik erimesine, mide ve bağırsak ağrılarına ve yüksek tansiyona neden olabileceğini söyledi. Özellikle sık böbrek taşı düşüren hastalarda, altta yatan yüksek kalsiyum seviyesinin paratiroid bezi adenomuna bağlı olabileceğini belirtti. Bu nedenle, bu hastaların ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Aydın, paratiroid bezi değerlendirmesinin, kanındaki kalsiyum ve parathormon seviyelerine bakılarak yapıldığını açıkladı. Hastalıkların genellikle tek bezin büyümesinden kaynaklandığını ve özellikle 50 yaş üzeri kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi.

Aydın, paratiroid bezi hastalıklarının tedavisi için cerrahi yöntemin etkili bir çözüm olduğunu belirtti. Ehil ellerde yapılan operasyonların risklerinin düşük olduğunu ve başarı oranının yüksek olduğunu söyledi. Cerrahi müdahale öncesinde yapılan tahlillerle, hangi bezin büyümekte olduğunun belirlenebildiğini ve bu sayede daha az invaziv bir yöntem uygulanabildiğini ifade etti. Hastalığın tek bir bezden kaynaklanması durumunda, cerrahi tedavi küçük bir operasyonla yapılabilir. Aydın, operasyonların %95 ila %99 başarı oranına sahip olduğunu belirtti.

Aydın, hastalığın genellikle tek bir bezden kaynaklandığı için, o bezin çıkarılmasının hastalığın nüksetme riskini düşürdüğünü söyledi. Ancak, yaşamın ilerleyen yıllarında diğer bezlerde de büyüme ve hastalığın tekrarlaması olasılığı olduğunu da ekledi. Bununla birlikte, bu durumun oldukça nadir görüldüğünü belirtti.

Tansiyon Ekonomi Eğitim Sağlık Aydın

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.