DOLAR 34,0875 0.19%
EURO 38,0858 0%
ALTIN 2.834,930,22
BITCOIN 21474673.46901%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Pakistan'ın Belucistan eyaletinde sivilleri hedef alan saldırı sonrası 37 militan öldürüldü | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • Pakistan'ın Belucistan eyaletinde sivilleri hedef alan saldırı sonrası 37 militan öldürüldü | Dış Haberler
18 okunma

Pakistan'ın Belucistan eyaletinde sivilleri hedef alan saldırı sonrası 37 militan öldürüldü | Dış Haberler

Pakistan ordusu, Belucistan eyaletinde sivilleri hedef alan silahlı saldırı sonrası süren operasyonlarda 37 militanın öldürüldüğünü duyurdu

ABONE OL
Ağustos 31, 2024 08:45
Pakistan'ın Belucistan eyaletinde sivilleri hedef alan saldırı sonrası 37 militan öldürüldü | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Pakistan Ordusu Halkla İlişkiler Biriminden (ISPR) yapılan bir açıklamada, Belucistan ve Hayber-Pahtunhva eyaletlerinde ordunun teröristleri temizlemek amacıyla başlattığı operasyonların devam ettiği bildirildi.

Açıklamada, Afganistan sınırındaki Hayber-Pahtunhva eyaletinde bulunan Tirah Vadisinde gece boyunca 12 teröristin öldürüldüğü, iki eyalette devam eden operasyonlarda şimdiye kadar etkisiz hale getirilen terörist sayısının 37’ye ulaştığı belirtildi.

Ancak, çatışmalarda 14 güvenlik görevlisinin de hayatını kaybettiği bildiriliyor.

23 SİVİL HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Belucistan’ın Musakhel ilçesindeki Rarasham bölgesinde 26 Ağustos’ta silahlı kişiler, otobüs ve kamyonlardaki yolcuları indirerek kimlik kontrolleri yapmış ve ardından ateş açmıştı.

Çok sayıda aracın da ateşe verildiği saldırıda en az 23 yolcu hayatını kaybetmişti.

Teröristlerin kimlik kontrolünde, Belucistan’a çalışmaya gelen Pencablı yolcuları öldürdüğü düşünülüyor.

Olay sonrasında, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif saldırıyı kınayarak teröristlerle mücadelede kararlılık mesajı verdi.

Belucistan’ın Noshki ilçesinde nisan ayında benzer bir saldırı meydana gelmiş ve Pencab’dan gelen 9 yolcu teröristlerce öldürülmüştü.

BLA ÜSTLENMİŞTİ

Pakistan’da son yıllarda benzer saldırılar artış gösterdi. Saldırılar özellikle Afganistan’a sınırı bulunan Hayber Pahtunhva ve Belucistan eyaletlerinde yoğunlaşıyor.

Her iki eyalette de Peştun ve Beluc etnik gruplarının haklarını savunduklarını ileri süren silahlı gruplar, Pakistan güvenlik güçlerine ve sivillere yönelik saldırılarda bulunuyor.

İslamabad, Pakistan Talibanı’nın (TTP) Afganistan’da mevzilendiğini ve saldırılarını buradan organize ettiğini savunurken, Afganistan yönetimi bu iddiaları reddediyor.

Öte yandan, Belucistan’da Belucistan Kurtuluş Ordusu’nun (BLA) saldırıları göze çarpıyor. BLA, Belucistan eyaletinin Pakistan’dan ayrılmasını ve Beluç halkının bu bölgeyi yönetmesini istiyor.

BLA da 26 Ağustos’taki saldırıyı üstlenmişti.

Belucistan, Pakistan’ın kaynaklar açısından en zengin eyaleti konumunda ancak bölge, ülkenin geri kalanına göre daha az gelişmiş durumda.

BLA, zaman zaman özellikle güvenlik güçleri, Belucistan’a çalışmaya gelen siviller ve burada iş yapan şirketlere yönelik saldırılar gerçekleştiriyor.

Pakistan Çatışma ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsüne göre geçen yıl Belucistan’da militanlar en az 170 saldırı düzenledi ve bu da 151 sivil ile 114 güvenlik gücünün ölümüne yol açtı.

*Haberin görseli AA tarafından servis edilmiştir, arşivdendir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP