DOLAR 34,1657 0.08%
EURO 38,2175 -0.21%
ALTIN 2.917,95-0,51
BITCOIN 22435790.45893%
İstanbul
23°

AÇIK

16:19

İKİNDİYE KALAN SÜRE

OTMİ ile Demiryolu Güvenliği Artıyor
6 okunma

OTMİ ile Demiryolu Güvenliği Artıyor

ABONE OL
Eylül 28, 2024 09:56
OTMİ ile Demiryolu Güvenliği Artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilen Otomatik Tren Muayene İstasyonları (OTMİ)’nin yıl sonuna kadar faaliyete geçirileceğini duyurdu. Bakan Uraloğlu, “OTMİ’ler, trenler hareket halindeyken bile otonom olarak demiryolu araçlarını, mevcut muayene istasyonlarından daha kapsamlı bir şekilde inceleyebilecek. Bu sayede araçlardaki arızalar büyük sorunlara yol açmadan tespit edilebilecek” açıklamasını yaptı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) ve TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (TÜBİTAK RUTE) tarafından geliştirilen OTMİ projesi hakkında bilgi verdi. Bakan Uraloğlu, yerli ve milli imkanlarla oluşturulan bu muayene istasyonlarının, tren tekerleklerinde oluşabilecek çatlak, kırık, fren sistemi hataları ve aşırı ısınma gibi sorunları önceden tespit etmeyi sağlayacağını belirtti.

OTMİ’ler, demiryolu ağının stratejik noktalarına yerleştirilecek ve trenlerin hareket halindeyken bile tekerleklerindeki potansiyel sorunları tespit etme imkanı sunacak. Bakan Uraloğlu, “Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen OTMİ’ler, mevcut muayene istasyonlarından daha ileri seviyede demiryolu araçlarını inceleyebilecek. Böylece araçlardaki arızalar büyük kayıplara yol açmadan tespit edilecek” dedi.

Bakan Uraloğlu, karayollarındaki akıllı ulaşım sistemlerinin dönüşümünü demiryollarına da taşıdıklarını vurgulayarak, “OTMİ, demiryollarında dijitalleşme ve akıllı sistemler alanında önemli bir adım. Uluslararası standartlara ve gelişen teknolojiye uygun, güvenli, hızlı ve konforlu yolcu ve yük taşımacılığına olanak sağlayacak” açıklamasında bulundu.

Daha önce manuel olarak yapılan demiryolu araçlarının yürüyen aksam, yük dengesi ve olası arıza kontrolleri, OTMİ sayesinde elektronik sensörler ve akıllı yazılımlar ile trenlerin hareket halindeyken bile gerçekleştirilebilecek. Bakan Uraloğlu, demiryolu ağının çeşitli noktalarına yerleştirilecek muayene istasyonları ile tren tekerleklerindeki olası çatlak, kırık, aşınma, fren sistemi hataları ve aşırı ısınma gibi sorunların önceden tespit edilebileceğini söyledi.

Bakan Uraloğlu, yerli ve milli imkanlarla üretilen ve gelişen teknolojinin tüm imkanlarını kullanacak OTMİ sistemlerinin, demiryollarında bakım ve onarımda dışa bağımlılığı azaltacağını ve işletme maliyetlerini düşüreceğini vurguladı. TCDD ve TÜBİTAK RUTE arasında OTMİ Geliştirme Projesi protokolünün 2021 yılında imzalandığını hatırlatan Bakan Uraloğlu, “Uygulama yeri olarak seçilen Köseköy İstasyonu’nda çalışmalarımız devam ediyor. Proje kapsamında ilk olarak geliştirdiğimiz Tren Tanıma Pantograf Denetleme ve Tekerlek Apleti Tespit Sistemleri 2023 yılında faaliyete geçti. Şimdi de bu yıl sonuna kadar Fren Sabo, Fren Balata, Disk Asıntı ve Aks Rulman Sıcaklık Ölçüm Sistemlerini devreye alma planlarımız var” diye konuştu.

Bakan Uraloğlu, geliştirilen sistemlerin Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon projeleri arasında öncelikli projelerden olduğunu belirterek, “Yerli ve milli imkanlarla geliştirilen OTMİ, tamamen otonom olarak demiryolu araçlarını, mevcut muayene istasyonlarından daha ileri seviyede inceleyebilecek. Toplanan bilgiler, akıllı algoritmalar ve makine öğrenmesi ile görüntü işleme teknikleri kullanılarak analiz edilecek ve anomali tespiti yapılacak. Bir araçtan toplanan verilerin zamana göre değişimi ve tarihçesi kaydedilerek bakım çalışmaları olası bir arızadan önce yapılabilecek. Böylece araçlardaki arızalar, büyük kayıplara yol açmadan tespit edilebilecek. OTMİ’ler ile hem tesis edildiği bölgelerden hem de tüm ülke ağındaki sistemlerden gelen veriler, Ankara’da kurulacak izleme merkezinden takip edilecek. Bu sayede olası raydan çıkmalar önlenebilecek” açıklamasında bulundu.

Bakan Uraloğlu, anlaşma kapsamında Mini OTMİ tesislerinin kurulacağını ve mevcut hatlara kurulacak istasyonlarda lokasyon özelliklerinin dikkate alınacağını belirtti. “Hat kapasitesi ve yoğunluğu, güzergah üzerinden taşınan yük cinsi, kent içi ve dışına ulaşım yapan hatlar gibi bazı sınıflandırmalar yaparak tren muayene istasyonları kurulumlarını yapacağız” dedi. – ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı ankara

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.