DOLAR 34,1598 0.06%
EURO 38,0621 0.37%
ALTIN 2.881,43-0,12
BITCOIN 2170087-0.01799%
İstanbul
21°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:01

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Otizmli genç 47 kilo verdi
13 okunma

Otizmli genç 47 kilo verdi

ABONE OL
Eylül 3, 2024 08:56
Otizmli genç 47 kilo verdi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Konya’da annesi Fatma Tarhan ile yaşayan 28 yaşındaki Enver Taha Tarhan, otizmli olmasına rağmen Sağlıklı Hayat Merkezi’ndeki uzman diyetisyenin yardımıyla 47 kilo vererek sağlığına kavuştu.

Annesi Fatma Tarhan, oğlu Enver Taha’nın 1,5 yaşında otizm teşhisi konduğunda Ankara’da eğitim alması için çaba göstermişti. Enver Taha, Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Basın Yayın Bölümü’nü bitirdi ve Anadolu Üniversitesi Sosyal Hizmetler Bölümü’nde eğitimine devam etti.

Ancak 153 kiloya ulaşan Enver Taha, yüksek tansiyon gibi çeşitli sağlık problemleriyle karşılaşmaya başladı. Yaklaşık 1,5 yıl önce bir arkadaşının tavsiyesiyle Sağlıklı Hayat Merkezi’ne başvuran anne Fatma Tarhan, oğlu için uzman diyetisyen desteği aldı.

Enver Taha, “Kendimi mutlu hissediyorum” diyerek yeni sağlığıyla duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Anne Fatma Tarhan, AA muhabirine oğlunun eğitimine olan özverisini ve ev işlerindeki yardımseverliğini anlattı.

Enver Taha’nın 153 kilolu olması nedeniyle yüksek tansiyon ve diğer sağlık sorunları yaşamaya başlaması üzerine anne Fatma Tarhan, yaklaşık 1,5 yıl önce diyetisyen arayışına girdi.

Çocuğu otizmli olan bir hemşire arkadaşının önerisiyle Sağlıklı Hayat Merkezi’ne başvuran anne Fatma Tarhan, “Oğlumla uyum içinde olmak için ben de başvurdum. İkimiz de yüzmeye başladık. Taha fitness da yaptı. Ben arada bir kaçamak yapıyordum. Diyeti bozacağım zaman beni uyardı, elimden aldı. Kendisi asla diyetini bozmadı. Taha çok kilo verdi” dedi.

Enver Taha da 153 kilo olduğu dönemde uyuyamadığını ve yürüyemediğini belirterek, “Annem diyetini bozacaktı. Karpuzu, çerezi çok yiyordu. Yakalayınca, ‘Olmaz, yememelisin.’ dedim” ifadesini kullandı.

Selçuklu 1 Nolu Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli diyetisyen Ayşe Demiroğlu, merkezin fiziksel aktivite, ağız ve diş sağlığı, enjeksiyon-pansuman hizmetleri, kadın ve üreme sağlığı, kanserin erken teşhisi ve taraması, enfeksiyon hastalıkları ile sigarayı bırakma, psikososyal ve beslenme danışmanlığı gibi hizmetler sunduğunu hatırlattı.

Demiroğlu, Enver Taha ile iletişimlerinin çok iyi olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Annesi Fatma hanım çok ilgili. Taha da sorumluluklarının çok farkında. Her görüşmede belli bir kilo kaybı oldu. Bu kilo kaybını görünce iki tarafın da motivasyonu arttı. Taha, 2022’nin Kasım ayında 153 kilodan başvurdu. Yaklaşık 1,5 yılda 47 kilo verdi. Gitmesi gereken 20 kilo daha var. Taha geldiğinde insülin direnci ve ürik asit değerlerinde de yükseklik vardı. Şu an bu değerlerin büyük bir kısmını iyi bir noktaya getirdik. Taha bunu bedenen de fark etmeye başladı. Annesi de danışanım, o da 15 kilo verdi. Birbirlerini destekliyorlar.”

Kaynak: AA / Güncel

Diyetisyen Güncel Ankara Sağlık Yaşam konya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP