DOLAR 34,1550 0.16%
EURO 38,0422 -0.15%
ALTIN 2.882,950,29
BITCOIN 21597820.87893%
İstanbul
22°

PARÇALI AZ BULUTLU

16:25

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Osmanlı Gemisi Kazısında Yeniçeri Silahları ve Diplomat İzleri Ortaya Çıktı
5 okunma

Osmanlı Gemisi Kazısında Yeniçeri Silahları ve Diplomat İzleri Ortaya Çıktı

ABONE OL
Eylül 23, 2024 07:48
Osmanlı Gemisi Kazısında Yeniçeri Silahları ve Diplomat İzleri Ortaya Çıktı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Muğla’nın Datça ilçesi açıklarında bulunan Kızlan Osmanlı Batığı’nda yürütülen kazılar, Osmanlı İmparatorluğu’nun denizcilik tarihine ışık tutan önemli buluntular ortaya çıkardı.

Bu yıl yapılan kazılarda, geminin kimliğini ve battığı dönemi belirleyen, tarihsel öneme sahip buluntulara rastlandı. Yeniçerilere ait 14 tüfeğin bulunması, geminin çatışmaya girdiğini düşündürüyor. Ayrıca, yaklaşık 2 bin 500 kurşun misket ve patlamış top gülleleri de bu teoriyi destekliyor. Çin’in İslam pazarları için üretildiği düşünülen mavi boyalı porselen kase setleri, geminin özel bir görev veya diplomatik bir misyonla yola çıktığını gösteriyor. Porselenlerin paketlenmiş halde bulunması, hediyelik eşyalar olarak taşındığı ihtimalini güçlendiriyor. Gemi personeline ve askerlere ait olduğu tahmin edilen pipo, şimşir taraklar, bakır kaplar, seramik testiler ve küpler de kazı alanında gün yüzüne çıktı. Özellikle Tunus, Djerba bölgesi üretimi seramiklerin varlığı, geminin Kuzey Afrika’dan yola çıktığını düşündürüyor.

Kızlan Batığı, Türkiye karasularında ilk defa yeniçeri askerlerinin yer aldığı bir Osmanlı gemisine ait kalıntıların bulunduğu kazı olarak tarihe geçti. Geminin sancak bordasından çıkarılan ahşap parçalar, geminin yapım tekniği hakkında önemli bilgiler sağladı. Tüm bulgular, geminin 17’nci yüzyılın ikinci yarısında bir mücadele sonrasında battığını gösteriyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Araştırmaları Merkezi tarafından yürütülen ve Mavi Miras Projesi kapsamında gerçekleştirilen kazı çalışmalarının 2025 yılında tamamlanması planlanıyor.

Osmanlı Gemisi Kazısında Yeniçeri Silahları ve Diplomat İzleri Ortaya ÇıktıKaynak: İhlas Haber Ajansı / BURAK CAN EKİZOĞLU – Kültür Sanat

Kültür Sanat Denizcilik Diplomasi Osmanlı Dünya Datça Muğla

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP